2017-08-21
話說我係因為見到個辣子雞塊我入黎係食拉麵以外既一餐飯。因為佢見人地D圖大大件雞脾肉切大件黎整辣子雞,比較多既做法係斬到雞軟骨既大細炸完炒一炒。而呢隻做法食落豪邁好多,第一咁大件肉食到有醃底味,二黎炸得都乾身之餘仲有肉汁。之但係呢隻做法似乎唔太沾得上辣子雞既名,我略嫌麻味係索唔到入個雞件度,所以以辣子雞既名黎講係會差D。但如果單以一道炸雞類既餸黎講,呢碟雞絕對係超班!令我同樣有印象既係呢個粉皮!居然用上鮮制會彈牙果隻粉皮,而唔係用浸水軟身果隻,超有驚喜!當然個醬唔能夠拎滄浪亭甚至王家沙比,因為個麻醬落得唔算多,唔能夠稱之為麻醬粉皮。反而川味既醬料落左較多,變相偏向麻同辣,對我呢個偏愛麻醬既人係差咁小小。麵就相對上平淡,但絕對對得起價錢有餘,廿蚊碗你想點...蒜泥白肉亦都用上粉皮同樣既醬,其實呢隻醬兩碟小菜冷盤都落左偏多,不過最重要佢隻醬又唔會太咸,我仲加小小落去撈擔擔麵,真係幾好食隻醬。全晚相對的失望就呢4支骨,可能食完炸雞有比較,孜然粉味第一唔太出眾,二黎乾身左小小,略略失望。
麵就相對上平淡,但絕對對得起價錢有餘,廿蚊碗你想點...