2021-12-10
餐廳:BRICK LANE Deli (沙田)地址:沙田沙田正街18號新城市廣場一期1樓126號舖仲記得以前返中大上堂成日都會坐巴士去到沙田大會堂,基本上每一日都會經過新城市廣場 @newtownplazahk ,不過過咗5年一次都未食過1樓果到啲餐廳🤣,今次難得約大學朋友出嚟食飯,就去咗呢間主打英國菜嘅 BRICK LANE Deli @bricklane_hk 食晚餐,順便幫佢慶祝生日🎂英倫工業風加上木製佈置,配上柔和嘅古燈💡,開放式嘅餐廳設計顯得好空曠嘅空間感,就好似將倫敦東部 Brick Lane小區嘅特色濃縮咁呈現出嚟🇬🇧,而佢哋最近仲有架期間限定嘅快閃倫敦街頭小食攤檔車喺門口🚘,紅色嘅設計非常搭眼,希望將英國街頭美食帶到嚟比大家,我就緊喺唔會錯過啦😍✝️即烤芝士焦糖洋蔥麵包 $98倫敦好出名嘅烤刮熱溶芝士巨輪多士🧀,廚師用咗天然嘅酵母去發酵酸種麵包,烘完口感香脆厚實,望住店員即場烤熱巨型嘅拉克萊特芝士,再用刀片刮落放上焦糖洋蔥醬嘅多士上面,未食就已經聞到芝士香勁吸引🤤,食落每啖都有拉絲效果超邪惡,打卡一流📸,不過個人覺得焦糖洋蔥有啲過甜,但加埋一齊食落嘅層次的確幾豐富嘅👍✝️即
地址:沙田沙田正街18號新城市廣場一期1樓126號舖
✝️即烤芝士焦糖洋蔥麵包 $98
倫敦好出名嘅烤刮熱溶芝士巨輪多士🧀,廚師用咗天然嘅酵母去發酵酸種麵包,烘完口感香脆厚實,望住店員即場烤熱巨型嘅拉克萊特芝士, 再用刀片刮落放上焦糖洋蔥醬嘅多士上面,未食就已經聞到芝士香勁吸引🤤,食落每啖都有拉絲效果超邪惡, 打卡一流📸,不過個人覺得焦糖洋蔥有啲過甜,但加埋一齊食落嘅層次的確幾豐富嘅👍
✝️即刮烤芝士薯條 $68
源於瑞士嘅「芝士瀑布」——拉克萊特芝士喺好易溶、質地平滑,而且重芝士香嘅一款芝士,將熱辣辣、熱溶咗嘅雙炸薯條上面🍟,有啲薯條炸到好香脆,有啲就比較香軟,配埋芝士食簡直喺雙重「芝」味🤩
✝️頂級肉眼扒配蔬菜馬鈴薯 $168
五成熟嘅肉眼扒有豐富嘅肉汁💦, 切開牛扒肉色粉嫩,咬落肉香味濃,唔洗加好多醬汁都已經好好食🐂,唯獨有少少筋部比較難咬開😬,仲有唔少烤薯同蔬菜伴碟🥔
✝️巴馬火腿火箭菜薄餅 $78
長型嘅薄脆薄餅🍕, 以巴馬火腿同火箭菜做主要材料,食落鹹香之中帶有清新菜香,薄餅鬆脆而惹味,值得一試👏
✝️蒙布朗 $62
同朋友慶生緊喺要比啲驚喜佢🎊,預先叫店員幫我哋準備呢件法式栗子蛋糕🧁,仲附上埋蠟燭🕯️,成功比到surprise我朋友😝。蛋糕喺以栗子為原料整成,除咗面頭有栗子粒之外🌰,蛋糕外圍同中心都擠滿栗子蓉,喺一款經典嘅法式甜品🇫🇷
飲品就叫咗杯Oreo曲奇沙冰($38)同 熱嘅玫瑰拿鐵($30)☕️,除此之外仲有酒類🍷、茶🍵、汽水同果汁等飲品可以揀🍹,唔飲嘢出去自助斟水亦都得😌
小弟仲同餐廳做緊合作活動,只要(1)買是但一款「倫敦街頭小吃攤檔」食物,(2)Follow @bricklane_hk 嘅IG,(3)比店員睇呢個post,(4)再即時出個IG story或者post tag @bricklane_hk ,就可以免費換領一個蛋糕或者一款飲品,淨係打個卡就可以拎到着數,你又點可以錯過😏,著數嘅嘢先到先得,名額有限,送完即止🤫