熱潮減退的拉麵關注組人氣店?!   •如果有加入拉麵關注組的話,應該知道呢間位於大角咀嘅大丸拉麵~ 我同朋友都想試好耐,之前見過關注組D人話要開門前一個鐘去排隊先食到~加上我哋每次去大角咀食飯都見到大排長龍,所以一路都未有機會試~
6月尾有日平日夜晚6點半左右經過竟然見到無人排隊🫨我同朋友即刻轉軚入去試一試~到底仲值唔值得排一個鐘呢?🧐•🥢 貝丸 (海鮮豚骨) / 特製鮮蛤海鮮豚骨拉麵 $118貝丸係特別限定嘅拉麵,湯底嘅係海鮮豬骨湯,但係又要另外再揀醬油味、鹽味或者蝦味~ 我就揀左醬油味貝丸~ 拉麵嘅賣相非常吸引,有5-6隻蜆、3片薄叉燒、半隻溏心蛋、木耳絲、紫菜同蔥花。每隻蜆都好肥美又無沙,叉燒都算嫩,唔會太肥~ 拉麵揀咗粗曲麵,口感軟硬適中,而且都幾掛湯👍🏼湯底幾竭身,但飲落就有少少失望喇,可能期望太高,或者係我揀嘅湯底配搭錯咗🥲因為湯底的海鮮味非常淡, 而醬油同豚骨味就比較濃郁同突出,整體味道都偏鹹。•🥢 蝦丸 / 蝦豚骨拉麵 $98蝦丸嘅配料都差唔多,大量櫻花蝦取代貝丸入面嘅蜆,同埋無紫菜~ 湯底係用北海道產嘅蝦特製海鮮味噌汁,再加埋豚骨湯底~蝦丸嘅湯底就比較balance
熱潮減退的拉麵關注組人氣店?!

🥢 貝丸 (海鮮豚骨) / 特製鮮蛤海鮮豚骨拉麵 $118
貝丸 (海鮮豚骨) / 特製鮮蛤海鮮豚骨拉麵

🥢 蝦丸 / 蝦豚骨拉麵 $98
蝦丸嘅配料都差唔多,大量櫻花蝦取代貝丸入面嘅蜆,同埋無紫菜~ 湯底係用北海道產嘅蝦特製海鮮味噌汁,再加埋豚骨湯底~蝦丸嘅湯底就比較balance,蝦味同豚骨味都幾濃郁,但真係要襯熱食,食到尾會有啲鹹,所以朋友就問店員攞啲昆布醋,加完之後清爽好多👍🏼
蝦丸 / 蝦豚骨拉麵

🥢 青蔥沙律醬日式餃子 $40
日式餃子煎得幾脆,入面嘅餡調味唔會好重,但非常juicy🤤 加埋上面嘅微辣嘅青蔥同沙律醬一齊食都幾夾😋
青蔥沙律醬日式餃子

💬 整體嚟講無想像中咁出色/驚豔,如果唔使排隊都可以一試,但要排隊真係未必會考慮🙈
蝦丸 / 蝦豚骨拉麵
青蔥沙律醬日式餃子