2019-03-13 327 views
九龍城一向都係泰國🇹🇭餐廳嘅集中地,但並唔係間間都有水準,雖然價錢💰就差唔多,今日聽朋友介紹就去咗九龍城街市上的一間泰國🇹🇭餐廳。九龍城屬舊區,大部分嘅建築都有一定殘舊,所以位於市政大樓的餐廳環境一般般,並冇好似一般泰國🇹🇭餐廳嘅裝修,位置當然亦都唔算多,人數唔多時搭枱都係必然。當日我們6點半🕡,人流不算太多,但到了7點半🕢後入座率大增🆙,座無虛席,如果四人以上已經很難有位🈵,所以一大班朋友聚會就要提早一點入座喔!店員多係泰國人,但人手不多,每位店員都好忙,不過大家都習以為常落單出菜埋單都好有效率,絕對係怠慢任何人👍🏻!首先當然即試芒果🥭沙冰,係店中嘅招牌,所以除了呢間餐廳嘅枱枱都必點外,街市嘅其他食肆🍽嘅客人都會嚟叫,所以當全場滿人時,就要等一段時間。講返呢杯沙冰佢令我驚訝萬,其中最突出係打得好綿,入口即溶,完全感覺唔到任何嘅冰,另外仲有叫菠蘿🍍沙冰,兩杯對比下,芒果🥭比較甜,而菠蘿🍍就清一啲並帶有一點酸。嚟食泰國🇹🇭菜梗係必點串燒📌🥩,豬牛雞我地都有點到,但食串燒嘅重點當然係個醬度,但呢個醬偏甜,配上串燒嘅肉都蓋唔住陣甜味🍬。炒金邊粉嘅料非常足料,料就嚟多過粉,上菜時仲飄住陣

炒金邊粉嘅料非常足料,料就嚟多過粉,上菜時仲飄住陣陣嘅熱煙,個粉亦炒到好夠火🔥喉。

蝦🦐餅亦都係在場每枱都會有嘅菜式,炸蝦🦐餅不油不膩,十分彈牙,果然不負皇牌菜之名😋。

豬肉🐷生菜🥬包,食落酸酸辣辣好開胃,加上有好多唔同嘅香料,食落特別美味😍。

整體嚟言,係一間有心嘅泰國🇹🇭餐廳,每道菜都食到好有心機,之後都會再嚟光顧,因有很多款式都不可不嘗👅。
Type of Meal
Dinner