2022-12-14 331 views
踏入12月,就係充滿聖誕氣氛既日子🎄🧑‍🎄香港街頭都掛滿哂聖誕燈飾。因此,我打算同男朋友一齊去唔同區域睇燈飾😇 今晚就去左尖沙咀海旁☺️ 咁睇燈飾之前,一定係醫飽個肚先😆 天氣開始凍就係打邊爐既時候!我地係openrice搵左2間打邊爐既餐廳,一間係牛大人火鍋放題,另一間就係呢間台灣臭臭鍋。因為我未食過後者,所以決定試試佢😋鐵牛臭臭鍋(微辣) ($118)可以揀配安格斯牛肉片/ 西班牙豬肉片,我揀左前者,另外再加多一份安格斯牛肉片 ($28),因為男朋友果個鍋叫左豬肉,所以點多碟牛俾佢食😛 除左個鍋之外,仲可以揀主食。分別係珍珠白飯、新竹米粉、芝麻海苔飯、同埋滷肉飯。唔中意食飯既我就揀左新竹米粉😂點解佢叫臭臭鍋?就係因為佢入面有臭豆腐😆 我仲食到有豬腸(menu無寫😅) 好耐無食過呢兩樣野😛 上菜時已經會聞到果陣酸臭味,但其實個湯飲落唔覺得臭,或者我聞左一陣已經慣左陣味。我之後再試男朋友果鍋既湯底,發現原來我果鍋真係臭好多😂 火鍋份量唔細,除咗岩岩講果d材料,仲有好多其他配菜。例如鴨血、貢丸、米血糕、蜂巢豆腐、餃子、粉絲、同埋好多蔬菜。食完真係飽到頂住個胃😅台灣本味麻辣鴨血鍋(辣) (

鐵牛臭臭鍋(微辣) ($118)

台灣本味麻辣鴨血鍋(辣) ($118)

男朋友揀左配西班牙豬肉片&新竹米粉。材料同臭臭鍋大同小異,除咗無臭豆腐之外。不過辣度方面的確比較辣,但都係可接受嘅範圍。

凍感恩珍珠奶茶 ($21)
凍大甲椰椰芋香 ($23)

我已經揀左少甜少冰,不過甜度都係偏甜。我本身食得甜所以接受到,但如果唔中意咁甜既朋友,建議都係揀微甜/走甜。珍珠質地偏硬所以好有咬口,中間好香黑糖味。

男朋友叫左呢杯,飲落好香芋頭味,如果佢加埋珍珠,應該更正😋