1K
2021-12-13 142 views
冬天食小菜嘅最佳選擇就係煲仔菜,因為夠晒熱辣辣又非常惹味!位於銅鑼灣新開嘅百味,餐廳主打粵菜同川菜,所以餐牌選擇非常多,廣東小炒同麻辣選擇都有,當然唔少得煲仔菜啦,真係胃口大開,一定要叫多兩碗白飯靚仔先!紅油木耳青瓜前菜有呢個紅油木耳青瓜,木耳同青瓜都非常爽口。紅油辣味濃香,但作為前菜,辣度又唔會太搶太攻,夠晒開胃。粉絲什菜煲呢個粉絲什菜煲份量十足,一打開煲蓋就傳嚟蝦米嘅香味,蔬菜有西蘭花同菜心,我哋特別鍾意索晒湯汁嘅西蘭花。但講到精華所在,就一定係粉絲,好入味呀!三杯雞煲兩個人食最啱就係叫個細煲,份量啱晒。三杯雞用咗好多唔同嘅配料,好似有蔥、蒜、薑、芫荽等等,所以一打開煲蓋,就聞到非常濃郁嘅香味。而新鮮滾熱辣嘅雞煲,雞件份量多,肉質嫩滑,好惹味。酸菜鱸魚鍋同樣地,呢個酸菜鱸魚鍋細煲嘅份量就啱兩個人食。鱸魚片嘅魚肉好嫩滑,完全無骨;食酸菜鱸魚鍋重點當然係寬粉啦,索晒啲酸辣汁,超好味!

紅油木耳青瓜

粉絲什菜煲