今日咁啱黎開何文田做野,就順便喺度買埋野食番屋企。勝利道有好多寵物店,行行下見到有間叫「龍德樓」嘅中菜館幾啱我胃口就決定試下啦!見到餐牌有煲仔飯,冬天食煲仔飯是常識吧。就嗌個「金針雲耳滑雞飯」($78)好欣賞佢用錫紙兜裝住,保溫。番到屋企食重熱辣辣,勁正!滑雞真係夠滑,雖然講出黎好似廢話,但真係雞有雞味!金針雲耳嘅份量好多,夠足料!金針同雲耳都好爽口!入面重有紅棗粒,令飯有好香嘅紅棗味~雖然個飯唔係用煲仔裝但唔會太腍,近錫紙邊有少量飯焦,重保留到煲仔飯嘅風味!👍🏻另外嗌左碟小菜送飯。「豉椒味菜鮮魷」($80)係令我喜出望外嘅一道菜!估唔到幾好味喎!味菜切得夠薄,爽脆冇渣,酸酸甜甜重有少少辣,好滋味呀!😋另有洋蔥、青椒同紅椒做配菜。魷魚質地挺身夠新鮮,爽口脆身。今日呀媽唔煮飯又冇煲湯,好想喝啖靚湯潤一潤啊。原來呢度都有湯嗌!嗌左兩個湯。是日燉湯($28)有淮山、紅棗同藥材,好補身呀~杏汁菜膽燉白肺($28)依家有新冠肺炎,飲呢個湯就可以保肺,啱晒!豬肺爽口冇臭味。唔係太鍾意杏仁陣味,但呢個湯杏仁味較淡,恰到好處!👍🏻見佢重有用以鮑魚做主角嘅菜式。雖然係外賣,但都要食好d!就嗌個「鮑魚花膠

好欣賞佢用錫紙兜裝住,保溫。番到屋企食重熱辣辣,勁正!

另外嗌左碟小菜送飯。

是日燉湯($28)有淮山、紅棗同藥材,好補身呀~

杏汁菜膽燉白肺($28)
依家有新冠肺炎,飲呢個湯就可以保肺,啱晒!豬肺爽口冇臭味。
唔係太鍾意杏仁陣味,但呢個湯杏仁味較淡,恰到好處!👍🏻

見佢重有用以鮑魚做主角嘅菜式。雖然係外賣,但都要食好d!就嗌個「鮑魚花膠煲」($148)豪一豪佢!🥳
用料超豐富啊!除左鮑魚同花膠,重有蠔豉、豬皮、蝦、西蘭花等等。

鮑魚選用左優質南非鮑魚,厚身有口感。西蘭花唔會煮過龍變腍,翠嫩爽脆。
花膠薄而滑溜。

蠔豉唔臭重好香,鮮味十足!重好厚身,啖啖肉!

豬皮好似海綿咁,索晒d汁,啖啖juicy夠腍身。

TakeAway