2015-09-30
香港乜都有得食, 但燒物店確實唔多. 當然要搵檔好食的更加少.今日再戰呢間安安燒 (係筲箕灣), 選揀依然夠多, 而且味道唔錯, 氣氛都好熱鬧(仲有露天位置座, 帶埋狗狗黎食都得!), 係城中難得一見的燒物店. 今日試咗的款式都算多, 魚(海鮮), 肉, 菜都有. 仲有芝士撈丁! 海鮮方面, 其中叫咗芝士蒜蓉燒生蠔同埋蒜香燒白膳. 生蠔夠厚肉, 芝士夠濃味, 加埋香口蒜蓉, 好惹味! 蒜香燒白膳 – 膳片多汁, 外層燒到香脆, 入面係嫰滑膳肉, 正! 肉類方面, 包括有燒鴨舌, 燒雞中翼同埋安格斯肉眼牛柳. 燒鴨舌帶微辣, $27/2串好抵食, 送啤酒一流! 燒雞中翼醃得好夠味, 外皮係炭燒的香味但又唔會燶, 燒得啱啱好. 其實安格斯先係驚喜, 估唔到平民串川店都有安格斯食, 而且水準唔錯! 安格斯要快燒, 鎖住肉汁, 火喉要控制得夠好先做到到啱啱好熟又唔會老. 安安燒呢款安格斯真係比到我驚喜. 蔬菜方面, 有串燒店代表茄子同燒九菜. 茄子同九菜燒完都唔會乾, 有燒烤應有的香味. 水準之選!