2017-06-06
尋晚老婆大人睇完電視啲飲食節目,今日就話好想食串燒。好啦,橫掂都好耐無食串燒了。今晚黎呢間川燒位於佐敦文英街,老婆大人就話點解好似熟口熟面,我答佢「梗係啦,隔離咪油麻地狗公園囉,你早兩日先黎過」整張MENU睇下先都好多選擇喎都係揀左野飲先,食串燒最好叫枝啤酒飲下,無咁熱氣吖嗎最後叫左呢支KONA BIG WAVE,啤酒味唔算太重,平時唔多飲酒都可以一試。先黎季節限定嘅--冰鎮芥蘭勁芥蘭一啲都唔苦喎,加上天時暑熱,整個涼伴前菜真係可以開開胃口。川香海蜇伴青瓜--細個成日叫海蜇做橡筋,就係鍾意啲「橡筋」夠煙韌再配上爽口青瓜,又一醒胃之選。燒鮮蝦膠腐皮卷--外層燒得很脆,內裡蝦膠很滑且香。燒特級牛舌心--牛舌都是屬於較稀少的部分,所以我會慢慢品嚐,肉質夠嫩,牛味十足。特別推介--蟶子王SIZE相當大,不愧蟶子王之名肉質爽口彈牙,味道鮮甜,只想一吃再吃。呢款燒日本廣島蠔,雖然並非十分肥美,但蠔味非常濃,而且也沒有燒得很乾,內裡仍然保留著水份。燒芝麻湯圓我第一次食,平日食芝麻湯圓糖水時,成日比啲湯沖走了芝麻。但燒湯圓就唔會了,芝麻燒過後更香,外皮則相當煙韌,作為甜品夠晒滿足。
整張MENU睇下先
都好多選擇喎
都係揀左野飲先,食串燒最好叫枝啤酒飲下,無咁熱氣吖嗎
燒鮮蝦膠腐皮卷--外層燒得很脆,內裡蝦膠很滑且香。
特別推介--蟶子王
SIZE相當大,不愧蟶子王之名
肉質爽口彈牙,味道鮮甜,只想一吃再吃。