2016-11-02
大人知道我喜歡食燒味,指點左我叫我試下呢度d燒味。話說呢日夜晚8點幾,經過呢間餐廳,望到掛在櫃窗的燒味個樣都仲幾新鮮甘,就不如呢樹食dinner吧!星期一晚又呢個時間,加埋最近個外圍環境,呢輪好多餐廳都唔會好多人,餐廳大約6成滿,待應靚姐叫我地隨便坐,甘我地就搵左個卡位坐。睇餐牌研究左一陣,十五十六食唔食燒鵝髀飯好,最後都係決定食個雙拼試一試虛實先。「(雙拼) 叉燒, 燒鵝飯」: 有好多舊叉燒,4件燒鵝,飯唔算好熱但okay,因為燒味有微溫而唔係凍(之前食親「太興」d燒味都係凍)所以覺得可以接受。飯的豉油唔太多,個人比較buy甘樣,因太多豉油會好咸同over。蜜汁叉燒瘦肥相宜,豐腴有油脂香,唔柴皮不過亦唔係肥叉,幾對胃口。燒飯雖然得4件,都尚算有肉,鵝肉肌理分別,咬落有嚼勁,外層深磚紅色鵝皮香酥而薄,透白油膏夾在鵝皮及鵝肉之間,在鵝皮沾上酸梅醬可去油膩感。55蚊的雙拼飯(不包飲品),個人認為okay。「(雙拼) 叉燒, 切雞飯」:切雞雞皮肥味,算有雞味,肉亦算滑,叉燒同上唔再多講,加埋薑蓉、蔥油一齊食唔,帶出雞肉咸香。食燒味飯,梗係要飲返枝可樂,滿足的一餐。
睇餐牌研究左一陣,十五十六食唔食燒鵝髀飯好,最後都係決定食個雙拼試一試虛實先。 「(雙拼) 叉燒, 燒鵝飯」: 有好多舊叉燒,4件燒鵝,飯唔算好熱但okay,因為燒味有微溫而唔係凍(之前食親「太興」d燒味都係凍)所以覺得可以接受。飯的豉油唔太多,個人比較buy甘樣,因太多豉油會好咸同over。蜜汁叉燒瘦肥相宜,豐腴有油脂香,唔柴皮不過亦唔係肥叉,幾對胃口。燒飯雖然得4件,都尚算有肉,鵝肉肌理分別,咬落有嚼勁,外層深磚紅色鵝皮香酥而薄,透白油膏夾在鵝皮及鵝肉之間,在鵝皮沾上酸梅醬可去油膩感。55蚊的雙拼飯(不包飲品),個人認為okay。 「(雙拼) 叉燒, 切雞飯」:切雞雞皮肥味,算有雞味,肉亦算滑,叉燒同上唔再多講,加埋薑蓉、蔥油一齊食唔,帶出雞肉咸香。食燒味飯,梗係要飲返枝可樂,滿足的一餐。
Other Info. :
埋單時,見到收銀機旁有幾大個魚缸,除左有熱帶魚,仲有好多珊瑚添,好靚,仲有隻貓貓蹲在魚缸下面天然呆中,見有位食客(估計係熟客卦......)走去摸隻貓貓同佢玩,呢個場面都幾打耳。