2016-08-03
一直想試下鳥居居酒屋,聽朋友講過,看雜誌見過,今次和很耐無見的朋友相聚,終於有機會試下啦,地點幾方便 ,銅鑼灣地鐵出行一陣就到,不過是樓上店,所以一路行記得要留意逸園中心個門口。17/F一出lift就見到以木材作主題的門口,有居酒屋的格調 。餐廳內分兩種枱,普通枱和吧枱,店內燈光較暗,每枱都有有小小的燈飾營造氣氛。因為很早就到了,餐廳尚未有太多人,所以店員很細心地先問我們有咩唔食再介紹。鮮菜沙律下單後很快就送上前菜,前菜有鮮菜沙律,鮮菜沙律的梨,青瓜,紅羅白切成細細條,方便食而且材料新鮮,每條都很爽口呢! 燒鮮活日本響螺首先試了粒貝,用清酒和本菇煮原隻響螺,菜端上已嗅到清酒香,店員提醒煮多一分鐘就可以,再煮粒貝會韌就不好食,夠鐘即食,貝肉爽甜帶少少酒香,但更驚喜係個清酒湯底,像飲很清甜的海鮮湯 ,食到最底的貝肉發現店員講的有道理,煮多幾分鐘貝肉就會變韌。網燒活鮑魚接下來是餐廳近期精選網燒鮑魚,很喜歡外層的汁 ,薄薄一層已很夠味,最重要係鮑魚一點都唔韌,一隻兩個人share已足夠。燒鮮活紐西蘭產蟶子平時食海鮮的必食:大蟶子!!呢隻蟶子不是西貢來的,係由紐西蘭來的,有咩分別未食
鮮菜沙律
燒鮮活日本響螺
燒鮮活日本響螺
網燒活鮑魚
平時食海鮮的必食:大蟶子!!呢隻蟶子不是西貢來的,係由紐西蘭來的,有咩分別未食得出,只知很新鮮爽口,用牛油煮特別得來無咁油 ,另有蔥花灑係面和蒜拌底。
燒鮮活紐西蘭產蟶子
厚切牛舌好夠厚,燒得剛剛好所以咬落去很爽 ,完全沒有燒太耐變韌或者燒唔夠會"癡"住咬唔開,廚師控制火候很出色,簡單調味很有牛味 。
厚切牛舌
另一樣牛我們叫了黑牛頂業片,將牛肉切成一粒粒的串燒,外層少許焦內裡牛肉呈少許粉紅色,火候控制表現和牛舌一樣出色,將豐富的牛肉汁鎖住 ,不會乾。
黑牛頂業片
食了咁多肉類好在叫了串露荀豬肉卷, 食些蔬菜感覺良好點,中和番油膩感。
露筍豬肉卷
雞丸串燒是配合蛋一併送上,店員提醒搞均左蛋才用來點醬,點醬後令雞丸的雞肉更滑 ,另有一番風味。
雞丸串燒
明大子雞翼將明太子裝滿入雞翼內,明太子滲入雞肉的味道,每一啖都脆卜卜好得意 。
明太子雞翼
椰子雪葩
椰子雪葩有很香濃的椰子味,好像比平常直接食椰容更濃郁,溶係口感覺好像在飲椰奶。
椰子雪葩