2024-04-16
路經紅磡,見到呢間小店有咁多款唔同味道嘅燒賣,即刻心心眼,因為本身都係燒賣愛好者!小店有「蒸」及「炸」系列嘅燒賣,今次我哋就各叫咗一款嚟試下!▫️日式大阪魚肉燒賣 $26賣相已經極似平時食嘅大阪章魚燒🤣味道食落真係好似大阪燒,和風醬汁好入味!而呢款燒賣係炸嘅,燒賣炸得好金黃,燒賣皮帶點香脆,食落口感好彈牙,好好食喔!▫️奶油麻辣魚肉燒賣 $26呢款就係蒸燒賣,蒸完後,燒賣嘅肉質唔會太軟腍,肉彈仲保持到彈牙煙靭嘅口感😋!而味道就好有奶油香,再帶點麻辣,辣辣地幾過癮,好惹味!我後尾仲加咗小店嘅自家製辣椒油一齊食,辣味更濃郁,不錯喔!▫️Shake爆卷卷薯條(紫菜味) $30Shake Shake薯條嚟講,第一次配卷卷薯條,薯條炸得金黃香脆,油膩感唔重,食落仲有淡淡紫菜香味,正!▫️ 麻辣避風塘魷魚圈 $38魷魚圈依舊炸得金黃香脆,炸粉唔會好多,魷魚食落彈牙爽口,避風塘味道濃郁,帶點麻辣,食落好惹味,一啖又一啖食到停唔到!小店有自家製辣椒油、芫荽及蔥任加😋!總括嚟講,呢間小食店主打燒賣,都有八至九款唔同味道嘅燒賣,值得下次再嚟試下其他口味!而且仲有其他港式小食,價格相宜,味道也唔錯!
▫️日式大阪魚肉燒賣 $26
▫️奶油麻辣魚肉燒賣 $26
▫️Shake爆卷卷薯條(紫菜味) $30
▫️ 麻辣避風塘魷魚圈 $38
小店有自家製辣椒油、芫荽及蔥任加😋!