Hello 大家好👋🏻!今日我嚟到位於沙田石門嘅「Pickabowl」。 話說今晚同朋友去石門辦事,順便係石門食埋晚飯,本身想是是旦旦食碗麵,行行下係京瑞二期一個角落見到一間與別不同嘅餐廳,我俾佢嘅簡約白色裝修吸引咗。一間新型日式快餐刺身飯。今次同大家分享一下佢哋嘅刺身飯組合。 同一般嘅日式餐廳刺身飯唔同嘅係,佢哋以營養價值行先,唔單止有不同刺身選擇,仲會配搭不同蔬果。 最值得一讚嘅就係佢哋係行健康路線,細心之處,個Base (澱粉質類)除咗白飯之外,仲有糙米、黃薑椰菜花(我至愛)、沙律、沾烏東等,迎合不同追求健康嘅人士需要👏🏻👏🏻👏🏻。美食攻略:今晚我點咗個D.I.Y自選Bowl, 自選配搭「經典吞拿魚+泰式熟蝦+彩紅配菜+黃薑椰菜花」。 椰菜花代替飯又飽肚又健康點可以放過🤤。吞拿魚以醬油醃製,新鮮好味,醬油提升咗吞拿魚嘅鮮味, 泰式熟蝦好鮮明嘅魚露味,亦有一股清新嘅青檸味,味道好fresh! 彩紅配菜主要有青瓜、番茄、甜椒為主,當中加咗菠蘿,令成個「飯」更加清新,刺激味覺食慾大增🤤🤤🤤。 而友人就點咗個Lomi Lomi set「三文魚+彩虹配菜+黃薑椰菜花」另外配咗個三文魚山藥

美食攻略:
而友人就點咗個Lomi Lomi set「三文魚+彩虹配菜+黃薑椰菜花」另外配咗個三文魚山藥湯, 友人話個湯全是三文魚嘅鮮味,湯中有三文魚粒及山藥粒。
又食到一個健康美味嘅晚餐。

美食指數:5🌝最高
味道:🌝🌝🌝🌝🌜
環境:🌝🌝🌝🌝🌚
服務:🌝🌝🌝🌜🌚
賣相:🌝🌝🌝🌝🌜
$120 (Dinner)
  • 經典雙拼