2022-11-03 531 views
近兩年响香港嘅冰室開得多過藥房,冇咗遊客,本土文化突然快速崛起。如果冰室/茶記已經成為香港嘅名物,咁菠蘿油 + 奶茶應該可以列入非物質文化遺產。要試間冰室/茶記得唔得,最好就用呢兩款食品入手。今日嚟到富華冰室。。。因為去樓上睇醫生遲咗,嚟到富華已經11:45,本來諗住食個 early lunch。點知佢12:00前仲可以食早餐,嘩!太好了。早餐餐牌除咗來來去去嘅ABC餐外,仲有好多選擇。我揀咗羅宋湯通粉配熱奶茶。上餐時間唔算快,5分鐘左右啦!但一上枱就差啲嚇死。嘩!乜而家興早餐啲餐包係食菠蘿油嘅咩?再睇睇餐牌,呢個餐真係咁樣配搭喎!😅 唯有駛出「真功夫」喇!菠蘿油大過一般男人嘅拳頭,都唔知點落口。個菠蘿皮超級脆,唔算好甜。但敗筆係唔夠熱,同塊牛油一齊做唔到「冰火」效果。擺咗一段時間,塊牛油麵係實咚咚,只可以硬食口感油膩。熱奶茶同樣唔夠熱,化解唔到菠蘿油嘅滯。但茶味香濃,入口順滑,算係合格嘅絲襪奶茶。羅宋湯通粉真係化油膩都係靠佢,羅宋湯味道酸酸甜甜,口感清爽,基本上無得輸。以$39 嘅價錢,可以食到咁大份早餐,真係非常抵。雖然水準一般,但合格有餘!雖然味道普通,但菠蘿包真心好食!雖然脂肪

菠蘿油
大過一般男人嘅拳頭,都唔知點落口。個菠蘿皮超級脆,唔算好甜

熱奶茶

羅宋湯通粉

以$39 嘅價錢,可以食到咁大份早餐,真係非常抵
。雖然水準一般,但合格有餘!雖然味道普通,但菠蘿包真心好食!雖然脂肪膽固醇爆標,但偶爾一次無防嘅!