2016-03-01
大前日(27-2-2016 Sat)到老公攰到o係屋企瞓o左成個晏晝,由於我o地o既電話都較o左靜音,所以唔知佢男友人IN call過佢,好彩老公5:30pm都醒o左,call返IN,原來IN一家三口入o左科學園玩,順便搵我o地一齊食晚飯.啊,好呀!我o地join o左佢o地後諗o左大圍打粥底邊爐,但都知會冇位o架喇.打去,果然冇,o係沙田市中心食o既,多數都係連鎖店,唔會有特色o既,一係龍華,但龍華o既電話一直都唔通,我o地決定walk in 博一博,於是帶佢o地行.當行經瀝源,見到呢間我o地成日見o既放題,我o地又睇睇,食2個鐘,8:30pm會平啲,於是book定先,諗住可去龍華睇有冇位,冇就返轉頭,但IN太太KK話唔行,太攰了,於是都即食呢間.呢間係即刻有位o既,我o地坐低後,IN同老公負責剔o野食,三個女o既就只飯來張口. 我o地食o左:1. 牛油帶子唔太油膩但有點點牛油香,帶子仍嫩 味道:5 分2. 清酒煮蜆幾清甜 味道: 5分3-6. 八爪魚,辣味螺肉,刺身正常o野,冇乜問題.味道: 3分7.天婦羅我食o左南瓜,蝦同蟹柳,個漿又薄又脆,南瓜又好甜,唔錯 味道: 5分
我o地食o左:
1. 牛油帶子
唔太油膩但有點點牛油香,帶子仍嫩
味道:5 分
2. 清酒煮蜆
幾清甜
3-6. 八爪魚,辣味螺肉,刺身
正常o野,冇乜問題.
7.天婦羅
天婦羅
8. 壽司
壽司
9. 炸物
有炸帶子,蠔同蟹拑,睇賣相炸到有啲過龍.
味道: 4分
帶子大粒;蟹拑內裡唔係去飲食o個種,係攪碎o既蟹肉,食得舒服.
10. 燒蝦
係鹽燒,好夠味,個個都讚.
11. 三文魚炒飯
顏色好淡,但又清得o黎好食.
12. 炒野菜
一碟係椰菜,一碟係芽菜仔.前者好甜好味;後者我冇乜點食.
13. 牛肉鍋
原本我o地叫晒3個唔同o既鍋,但經理話驚太多同唔夠位擺,所以我o地最後只要一個.呢個有幾片肥牛,一包烏冬同大量黃牙白,
牛肉鍋
14. 金菇肥牛卷
味道幾濃.
15. 蟹粥
好甜,個粥好棉,亦係個個都讚.
味道: 5分
唔知咩烏冬,我o地冇食到,只係IN個女食o既.
最後以牛奶公司雪糕做甜品.
服務:
還可以,開頭我book好位,唔夠一分鐘返轉頭話要即刻坐低食,唔等8:30pm,個經理都可以唔記得,重幾惡咁問我幾多位.
肥牛鍋就咁擺低就算,完全冇諗過幫我o地拎碟o野落o黎,我見滾喇,至自己忍住啲蒸氣拎落o黎.
環境:
其實有啲迫,不過可以接受.
價錢:
唔知點計, IN收我o地$205.00一位,分數係2.5分.