2024-01-10
年尾,想請爸爸媽媽食一餐,本身想食自助餐,但係老人家話食唔到咁多覺得唔抵,所以就搵一間中菜,叫做有啲質素,菜式精緻一啲嘅比父母食。本身係海景嘉福酒店一向都只係食自助餐,瀏覽酒店網頁嘅時候發現有呢一個特價中菜,一位$750 ,都算係budget 之內,所以就book咗三個人。睇過佢個餐牌都係正常嘅菜式,冇乜特別期待當日book咗6:30 ,一入到去環境好昏暗,但係枱面設置都好有中式feel,去到已經有好有禮貌嘅人侍應問你飲乜嘢茶,之後嘅菜式就大概每道菜隔20分鐘逐碟上, 菜式可以睇返個Menu,成個餐嘅質素,食物味道中上,比較突出嘅就係燕窩蟹肉羹,好夠熱同埋好足料,兩老都食得好滿意,仲有最後嘅蛋白杏仁茶,就算飽都要食晒有少少失望嘅係,本身我備注嗰度寫咗係為咗慶祝兩老40周年結婚,最後酒店都係冇任何表示,口頭上嘅祝賀都冇呢個係有少少失望嘅