2009-06-21
父親節前一日去晚膳,沒有人山人海!街外車水馬龍,一入酒店寧靜優雅,上到七樓如粵滬中菜廳,排場都可以!坐在窗口位置近望青衣,遠望汀九橋,我們未入黑已入坐,日和夜兩個風景原完全不同,另有風味!講完環境講食物,先上三碟小食:都唔細碟,海折青瓜,烤麩,燒骨!以烤麩做得最好,須然是小食,但一點都不馬虎!燒骨還是熱上的,夠味肉厚!主菜:鮑魚扣鵝掌,鮑魚並不是很大隻,但仍可以用刀叉食,夠腍身,如果入味多少少就重好!黑松露菌煎蛋白,上菜時我以為時豆腐,原來做成玉子豆腐的模樣!幾有創造意!口感不錯,伴碟的菜心並非下攔貨翞。酒店用料真有水準!燒鵝半隻,應是剛燒起不久就切,有些皮肉分開,但肉嫩美味,皮脆汁香!金銀蛋莧菜,足料!上湯芥膽,沒有苦味,青綠夠腍!酸梅屈雞:從未試過咁食雞,原隻瓦煲上,不酸,夠滑,酸梅只是吊味,得!最後重精彩,三款糖水,蛋白杏仁露,腰果露和合挑露,以後兩種為人津津樂道,全部比糖水專門店有過之而無不及,由於甜品是自家即時製作,等了十分鐘!下次過時過節,唔使同人迫,又一好選擇!
金銀蛋莧菜,足料!
上湯芥膽,沒有苦味,青綠夠腍!
下次過時過節,唔使同人迫,又一好選擇!