2005-07-14
舅父o係香港四日, 爸爸媽媽做足四日導遊. 尋日o係尖沙咀行街, 中午就想o係附近飲茶, 叫埋我去join. 起先爸爸打俾我問客家好棧點心(美麗華)得唔得, 我話okay, 就過去美麗華join佢地. 到左樓下, 打去問下爸爸入座未, 佢話入左啦, 不過係入左"富豪酒家"?!仲開埋茶添?! 阿翁鮑魚掛帥o既富豪酒家? 爸爸咁闊佬, 請舅父食禾麻鮑?去到至知, 爸爸以為呢個係富豪集團o既酒樓, 唔知佢咁大牌, 開左茶至見到$2388一位o既鮑魚餐, 嚇到滴晒汗.好彩望下點心餐牌, 小點都係$22, 唔算好貴, 所以先冇用9秒9速度"逃離現場"! 哈哈!由於在座老人家居多, 而且天氣酷熱, 所以大家都無乜胃口, 所以叫o既野食唔係好多. 可供選擇o既點心唔係好多, 大部分係傳統類型, 當中最受迎o既係香煎蘿蔔糕, 媽咪食到停唔到口, 而最得我歡心o既係香口o既叉燒酥. 至於蝦腸, 叉燒包等等都係水準之上. 最後叫多個炒飯埋尾, 食飽飽, 埋單一張金牛都有找, 比我想像中便宜.仲俾我地見到阿翁, 媽咪話, 真人又幾後生播!
仲俾我地見到阿翁, 媽咪話, 真人又幾後生播!