2009-01-07
家住沙田, 家有喜事, 又唔想出去九龍食buffet, 加上見到呢度版友介紹話都好ok, 一於試下~~ 我地準時6點半到達, 生蠔就冇, 但見到長腳蟹, 冷盤都唔差, 有原隻花蟹, 青口, 瀨尿蝦, 白灼蝦, 呢d都係我鐘食的。壽司有8爪魚, 魷魚, 三文魚等有約有6款, 而且仲有一份份的三文魚/吞拿魚等刺身。有火腿配芝士, 配crackers... 綠色日本海草冷盤, 八爪魚粟米冷盤等。湯就中湯同西湯(忌廉湯)各一款, 中湯我冇試, 但西湯試左亦係水準不俗。熱盤方面都有好多 , 好似指定動作炒飯, 乾燒伊麵, 類似咕嚕肉的豬軟骨, 蒸魚(擒晚係蒸倉魚), 而且有卡巴, 小檔子有無廚師坐陣既天婦羅, 有炸軟殼蟹 (因為我只試左人地一啖), 即場生滾既粥, 同鹵味 (有鹵水鵝, 雞蛋果幾款熱門鹵水), 咖喱有2款, 羊同雞, 到甜品, 選擇亦都豐富, 豆腐花, 杏仁露 (我試左, ok好味), 個介紹牌係紅豆沙既綠豆沙 (試左, 不稀不杰, 甜度不太甜, 岩口味! 但如果有臭草多d就更好)! 各款小杯甜品, moussee, cheese cake, 不得不提特色的朱古力噴泉, 可以點
湯就中湯同西湯(忌廉湯)各一款, 中湯我冇試, 但西湯試左亦係水準不俗。熱盤方面都有好多 , 好似指定動作炒飯, 乾燒伊麵, 類似咕嚕肉的豬軟骨, 蒸魚(擒晚係蒸倉魚), 而且有卡巴, 小檔子有無廚師坐陣既天婦羅, 有炸軟殼蟹 (因為我只試左人地一啖), 即場生滾既粥, 同鹵味 (有鹵水鵝, 雞蛋果幾款熱門鹵水), 咖喱有2款, 羊同雞, 到甜品, 選擇亦都豐富, 豆腐花, 杏仁露 (我試左, ok好味), 個介紹牌係紅豆沙既綠豆沙 (試左, 不稀不杰, 甜度不太甜, 岩口味! 但如果有臭草多d就更好)! 各款小杯甜品, moussee, cheese cake, 不得不提特色的朱古力噴泉, 可以點巳預備好的生果, 另外0fat的雪葩(青檸), 另low fat的雪糕 (3種, 芒果/雲呢拿/士多啤梨), 當然巳預備多款的topping任人設計自己的口味!!
我好多都冇乜食到, 因為我食蟹同各式冷盤食同cheese cake巳令我容不下其他!
是晚2大2小, $60x, 冇留意佢點計, 只知佢比左7折我地, 亦冇留意有冇計埋小女 (4yrs左右)。
另外, 免費泊車2小時, 真的好體貼~~
是晚人客不太多, 約略30人左右, 完全唔駛搶野/排隊, 食得非常滿意!
一定會再去! 而且期望佢有番片皮鴨!