2019-02-15 1918 views
情人節午餐約左同事們去馳名過江龍牛扒餐廳食個靚飯。我地早左一個禮拜訂位,所以去到唔洗等。但其實我地食完都仲有幾張吉檯。是日午餐餐單:黎得扒房冇理由唔食扒既~於是我地全部都嗌左SIRLOIN STEAK (MEDIUM RARE), 前菜揀左Crab Cake,而伴菜揀左Creamed Spinach同Sauteed Mushrooms。餐包: 個餐包暖暖地,外皮偏硬,但個包芯係軟熟既,配牛油,不過不失。等左一陣,前菜黎啦~Wolfgang's Crab Cake: 通常D菜名前面加左自己餐廳名既都係招牌菜,果然,呢個Crab Cake真心好味。除左蟹餅之外仲有少少沙律菜,個蟹餅切開就知佢真材實料,入面全部都係大大舊既蟹肉黎!!!仲要出晒煙,熱辣辣,夾埋隔離隻酸瓜醬,又甜又唔膩,好味!!主角登場~西冷牛扒 (3成熟): 賣相十分吸引,外表金黃帶少少焦脆咁,份量好多,每塊成吋厚,超足料。一開始塊扒未黎果陣侍應預先放左隻反轉既碟仔係前面,目的係令到塊扒打斜放,等d滾油同汁唔會浸住塊扒,搞到塊扒越來越熟同埋咁樣冇咁肥膩。呢樣野好貼心。講返塊扒既味道,雖然佢好夠厚,外層又煎得香脆,熟成度都準確,
餐包
等左一陣,前菜黎啦~
蟹餅
仲要出晒煙,熱辣辣,夾埋隔離隻酸瓜醬,又甜又唔膩,好味!!

西冷牛扒
講返塊扒既味道,雖然佢好夠厚,外層又煎得香脆,熟成度都準確,但始終食落冇咩牛味。小妹係一個好中意食牛扒既人,今次係第一次係高級既扒房食到一塊冇牛味既牛扒,都幾失望。不過可能係隻牛既品種唔同掛...
西冷牛扒
佢有隻自家製既牛扒汁,酸酸地幾開胃。
自家製醬汁
Creamed Spinach: 幾好味,D菠菜搞得好幼細,香滑得黎又唔漏,唔錯!
Creamed Spinach

Sauteed Mushrooms: 西餐入面食既菇一向都好好味,呢度都唔例外,D菇焗到好香仲有少少煙薰味。

Sauteed Mushrooms
午餐送既是日甜品係焦糖燉蛋: 上面果層焦糖好厚,好似結左冰既湖面咁,好硬淨。個人覺得如果唔好咁厚會好D。入面既燉蛋用左好多雲哩拿籽整成,香味好濃,蛋味亦夠。不過因為表面層焦糖太厚,所有一齊食偏甜左少少。
焦糖燉蛋
最後仲有餐茶就唔影啦。
總括而言,對於一間以Steakhouse為名既過江龍扒房,個扒完全冇牛味係有D失望既。不過其他伴菜都不錯,見到隔離檯食既海鮮拼盤同意粉都好似幾正咁 (隔離飯香Mode),下次可以試下其他野先再作定奪。
P.S. 牛扒冇牛味真係差咁D..
2019-02-14
$500 (Lunch)
自家製醬汁
Creamed Spinach