2009-03-05
陪媽咪睇完醫生,行左一陣荃新天地,唸黎唸去都係想試下大家樂賣得好行既 咖喱乳飼牛坑腩 . 其實我同媽咪都唔係好餓.4點先食過下午茶,9點都末係點餓.但係睇佢廣告d牛坑腩粒粒都勁雪花,無知既我決定一定要試!!! 咖喱乳飼牛坑腩$30 加 $1配油酥餅 加 $5配熱飲. 個咖喱乳飼牛坑腩份量幾細.個飯反而幾大碗.仲有2粒車里茄,豆,同baby栗米.油酥餅太厚身,唔酥.個咖喱汁太watery...唔係我杯'咖喱'囉.不過都算濃,幾辣.除左2pc薯仔,牛坑腩大約都有5-6小小小粒. 有d似碎尾 Anyway.牛坑腩其實有腩有tender. tender好'淋',有膠質. 就算d腩都幾'淋'. 雖然食唔出佢marbling,但肉質幾tender. 後來睇單先知佢所謂既牛坑腩 係Beef Brisket. Brisket通常要經過長時間燜煮焗先會'淋'. 相信大家樂煲咖喱牛坑腩都煮左好耐.