2018-08-04 1217 views
終於捱過在四川雲南之旅!!!(無辣不歡嘅人話我咁講折福?Sorry,雖然正宗,但食幾星期一味鹹嘅紅油菜,碟碟一樣味,你就會掛住HK) 返到嚟當然要食返啲「有味道」(即味道有變化,唔係濃味)嘅嘢!呢間餐廳本體係韓菜,但亦加入唔少日菜元素,連背景音樂都係日韓交替。呢度有兩樣主打,分別係吉列牛同忌廉烏冬,因為可以自己落手燒,吉列牛感覺較吸引~枱面呢個爐仔就係為吉列牛而設~要食吉列牛只能點定食或者套餐,冇得散叫,雖然要$148,但牛幾多而且唔係度度有得食,好值得一試。熟悉嘅外皮,包住嘅卻係我未試過咁食嘅牛肉。吉列皮雖然炸得金黃,但入面嘅牛肉仲係全生架!起初以為燒到剛熟係最好,但因為肉切得夠厚,而且冇筋,肉燒至微焦,肉芯仍而係淡粉紅,呢個時候食油香最足,肉質軟腍腍,timing最好!吉列皮調味略鹹,所以唔點任何醬料已經夠晒味。不過如果唔鍾意太油,建議點燒汁減低飽膩感。定食配大碗白飯,不過米粒唔係超飽滿,未見驚喜。定食包杯$20汽水,其他補差價。Passion Punch見到熱情果籽,飲落味道天然。梳打水減低咗果汁甜度,成杯飲落好解渴。朋友嘅Citrus Ocean顏色襯晒個名。底層係柚子蜜,記住
吉列牛定食

定食配大碗白飯,不過米粒唔係超飽滿,未見驚喜。

定食包杯$20汽水,其他補差價。

Passion Punch

朋友嘅Citrus Ocean顏色襯晒個名。底層係柚子蜜,記住攪多幾下先飲~
Citrus Ocean

除咗主食,小食亦有唔少選擇。
蒜片牛舌芯

蒜片炸到脆卜卜但唔油,帶點蒜頭嘅苦味。牛舌芯好嫰,調味唔over。份量唔多,價錢可能高咗啲,但味道唔錯。

呢餐食到吉列牛覺得同吉豬係完全唔同嘅體驗,入口軟綿綿,外層脆卜卜。如果嚟呢度食飯一定要試。
吉列牛定食
Passion Punch