2018-08-22 399 views
近年日圓下跌,大大減低日本貨價格,我不懂經濟只懂吃🐂🦀🐙🍑🍈🍎🍠,日本烤肉連鎖店「牛繁」近日進駐尖沙咀,愛吃肉肉的我又怎會錯過😋為了在吃肉期間凈化一下口味,策略地走温泉蛋🥚,凱薩沙律脆綠爽,絕對是解膩妙品。暖暖的蛋花湯,湯底是牛骨烹煮,入味而不濃,蛋花清香很好喝,像是家的味道。這個飯超級好味,日本珍珠米🍚輭心煙靱,上面嘅素菜只用醬汁麻油調味,單吃這飯🍚又得,配埋烤好的牛肉更得✌️任何烤肉下單時都可以避擇海鹽、醬油、味噌,這道牛肩翼板肉厚我們點了海鹽,粗條厚切五大條,根本就是一大塊牛扒,自己煎烤,要幾多成熟任你發揮,切割如積木條嘅牛肉,好好揸手,煎完一邊碌去另外一邊,四邊煎完,爆汁五成熟完美質感,肉味濃厚👍👍👍這款醬油味特上霜降牛五花啱曬D心急人,簿簿的牛肉片輕輕辣兩辣就食得,入口即溶加上醬油味帶少少甜,係另一滋味推介。原來醬油係由日本🇯🇵牛繁空運到港,難怪零舍不同。為牛而來,冇理由唔點呢個牛繁三點盛,一牒包括了三種唔同部位,掛住食都冇研究佢咩名堂,總之件件新鮮件件都好牛呀🐮🐂。肚皮最誠實,個人要求重質不是量,反正足夠,食貴小小又何妨😘

霧島溫泉蛋沙律

牛骨蛋花湯

牛繁和風拌飯

特上角切和牛肩翼板肉

特上霜降牛五花

牛繁三點盛

肚皮最誠實,個人要求重質不是量,反正足夠,食貴小小又何妨😘
霧島溫泉蛋沙律
牛骨蛋花湯