2018-12-12
氣溫一下子驟降至14度,係咁凍既夜晚最想就係圍住個㷫烚烚既爐食火鍋。見網上推介位於金馬倫道呢間《禾牛薈》並以牛為主打題材既火鍋店。好吧! 網上訂座儲分先~呢度既湯底項目可以用"誇張"來形容,由上而下計多達22款俾你選擇,一時之間心大心細唔知點邊款好!最後我地決定試下有潮州風味既咸菜胡椒豬肚湯,因為食潮式打冷都特別喜歡點這地道菜,但用來做火鍋湯底就未曾試過~鍋底到位時,強勁既胡椒、香芹氣味撲鼻而來隨著鍋底受熱,湯頭跟大量白胡椒粒、豬肚慢慢滾動翻騰起黎,味道層次更加強烈! 趁湯頭還沒有被稀釋及沾有肉汁前,先喝一碗試試,果真用料十足兼味濃~再吃爽滑豬肚,薄薄既切片味道甚為清甜更勝厚切既效果,絕冇任何苦澀又或是腥味感覺!講到醬料調味架,各樣必須品都齊集,當中我最愛既辣椒粒,原來不單止有紅辣椒還有青辣椒,頗特別!掛住飲湯差點兒忘記點配菜,由於今晚並非太肚餓緣故,我地點了5款。分別為本地招牌手切肥牛 (例)、自家製手打牛滑、黑牛柏葉、薈味牛什及唐蒿,有趣的是全都是牛的不同部位,可以謂【牛氣沖天】!每次打邊爐都總係唔少得既一碟靚牛肉,先從份量計,除非你係另類牛魔王否則一碟例牌絕對足夠二人用。如果是用
好吧! 網上訂座儲分先~
黑牛柏葉
如果是用上日式鍋底,我則比較喜愛搭配肥美既和牛,若然是吃中式火鍋,則用上本地牛效果為佳。
本地牛因其肉味偏濃,口感細緻軟滑層次豐富,尤其胡椒豬肚湯更能突出牛肉本質的鮮香惹味感。
本地招牌手切肥牛 (例)
一片牛肉接一口熱湯,真係快樂過神仙!
另一個特色配菜要推介一下,就係佢地既薈味牛什,平常慣以粉麵又或是小食串形式吃牛什,用作打邊爐都係第一次。
既然禾牛薈係以牛做主打,那就破格點一次試試效果如何~
一碟牛什內包括有我最鍾意既牛筋、牛膀還有牛小腸、金錢肚,基本上很接近我既期望。
色澤明顯地先進行了鹵水及炆透既環節,不論厚切既金錢肚抑或係薄切形式的牛膀,味道方面媲美牛什檔出品,金錢肚尤其爽彈,值得一試。
薈味牛什
自家製手打牛滑