2023-03-23 38 views
今日同朋友去左旺角食616牛肉火鍋專門店,聽講佢地有好多刁鑽牛肉部位可以揀,仲有唔同產地嘅牛肉,例如加拿大、澳洲、日本等等。我地點左個鴛鴦湯底,一邊係酸菜湯底,一邊係蘿蔔牛腩清湯。酸菜湯底好開胃,有啲辣辣嘅感覺;蘿蔔牛腩清湯好滋補,有啲甜甜嘅味道。 我地又叫左個信州風選和牛盛,有四款唔同嘅日本信州和牛部位:橫隔肌b 五花趾 牛駝峰 匙柄。信州和牛係由616團隊到日本採購直送到港,質素保證!每款和牛都好香滑多汁,配埋特製嘅沾料更加提升風味! 橫隔肌b係位於胸前的肌肉,因為運動量少而油花豐富,口感細緻而彈性十足。五花趾係位於前胸下方的肌肉,因為含有大量的結締組織而需要長時間慢熟才能變得柔軟。但616用高壓氣泡法處理過後,就能讓這塊硬實的肉變得更加入味而不失嚼勁。牛駝峰係位於頸部上方的一小塊凸起的肌肉,因為位置特殊而非常罕見。這塊肉雖然筋多但也油多,味道濃郁而層次豐富。匙柄係位於前臀部下方靠近尾巴處的一小塊三角形的肌肉,因為只有一隻牛只有兩塊而非常珍貴。這塊肉油花均勻而不過分口感細密而不失彈性。牛肉控一定要來試。 另外我最欣賞佢仲有自家釀製嘅手工啤酒可以配搭。佢地嘅手工啤酒採用優質嘅原料,例

另外我最欣賞佢仲有自家釀製嘅手工啤酒可以配搭。佢地嘅手工啤酒採用優質嘅原料,例如美國進口嘅麥芽同啤酒花,再加入一啲特別嘅香料同水果,創造出唔同風味嘅手工啤酒。佢地有四款常規嘅手工啤酒:「原漿水」、「綠茶」、「桂花」同「香茅」。

「原漿水」係一款清爽易飲嘅淡色艾爾,適合任何時候飲用。佢有微微嘅苦味同果香,可以中和牛肉嘅油膩感。「綠茶」係一款以日本綠茶釀製嘅淡色艾爾,有清新提神嘅效果。佢有淡淡嘅草本味道同茶香,可以增加食慾。「桂花」係一款以桂花釀製嘅白啤,適合女士飲用。佢有甜甜嘅花香同奶油味道,可以平衡辣度。「香茅」係一款以泰國香茅釀製嘅IPA,適合喜歡苦澀感覺嘅人飲用。佢有強烈嘅苦味同柑橘味道,可以刺激味蕾。

今次喺616牛肉火鍋專門店旺角店食得好開心好滿意!下次仲會再黎試下其他新品!