近排天氣轉涼,所以又去咗旺角樓上依間「616牛肉火鍋專門店」打邊爐,真係食到個人暖笠笠,好舒服。鴛鴦。冬瓜酸菜鍋(單點$88),蟲草花冬瓜雞鍋,雞件份量多,肉質嫩滑,雞味香濃,冬瓜口感軟腍,内有蟲草花、杞子;酸菜鍋,內有酸菜、辣椒乾、青花椒、芫荽香蔥,味道酸辣。黑豚濃湯餃(單點$68),豚肉餡料食落帶有肉汁。加拿大艾伯塔牛側胸肉(兩碟$116),脂肪部分較多,食落油脂味濃。肩胛翼板(兩碟$96),肉質帶有筋位,牛味濃厚。牛朴肉(單點$48),肉質肥瘦均匀,肉味濃香。竹笙(單點$48),口感爽脆,食落好Juicy。油麥菜(單點$48),食落好新鮮。醬料(兩人$20),包括有柑桔、指天椒、蒜蓉、芫荽、蔥花、炸蒜、秘製牛肉汁、牛油豉油、沙茶醬、辣椒油、陳醋。玫瑰洛神花茶(單點$16),採用洛神花、檸檬、玫瑰花瓣、果糖製作,味道酸甜。菊花桂圓露(單點$16),選用桂圓、杞子、菊花、冰糖,飲落好清甜。

黑豚濃湯餃(單點$68),豚肉餡料食落帶有肉汁。

肩胛翼板(兩碟$96),肉質帶有筋位,牛味濃厚。

牛朴肉(單點$48),肉質肥瘦均匀,肉味濃香。

竹笙(單點$48),口感爽脆,食落好Juicy。

油麥菜(單點$48),食落好新鮮。

• 鴛鴦。冬瓜酸菜鍋
  • 蟲草花冬瓜雞鍋
  • 醬料
  • 玫瑰洛神花茶
  • 菊花桂圓露
2024-08-21 919 views
淥一淥當然要去「616牛肉火鍋專門店」🤩.鴛鴦鍋🍲冬瓜湯底配酸菜湯底🥒🥬冬瓜加上蟲草花😉十分清甜☺️酸菜加上辣椒🌶️酸辣開胃😋.牛上肋(2客)🥩油花分布平均😍入口軟滑,肉味重🤤.扇貝(4隻)🐚鮮甜彈牙😗.熟成加拿大牛肩脊🐄肉味香濃,肥瘦適中👍🏻.英國安格斯牛前胸肋🐂油脂相對少😌比較有咬口😝.稻庭烏冬🍜煙韌掛汁😆.豆腐🥢🥢.烏梅汁🍇.可口可樂Zero🥤
淥一淥當然要去「616牛肉火鍋專門店」🤩
牛上肋(2客)🥩油花分布平均😍入口軟滑,肉味重🤤
扇貝(4隻)🐚鮮甜彈牙😗
熟成加拿大牛肩脊🐄肉味香濃,肥瘦適中👍🏻
英國安格斯牛前胸肋🐂油脂相對少😌比較有咬口😝
稻庭烏冬🍜煙韌掛汁😆
豆腐🥢🥢
烏梅汁🍇
可口可樂Zero🥤
2024-08-07 1034 views
同閨蜜打邊爐,食和牛,食左三個鐘。我哋星期六下晝2:30食到5:30,下午茶時段包場,真係全場我我哋一枱。揀啱時間可以傾住計打邊爐真係好正!和牛配牛骨湯,補鐵,真係好啱女仔!又抵又好食==616精選火鍋二人套餐==火鍋湯底HOT POT SOUP BASE:牛骨清湯Beef Bone Broth(+$20 可選其他湯底)(+$20 Other Soup Base)肉類MEAT:安格斯-橫隔肌 Angus-Hanging Tender澳洲五花趾 Australian Golden Coin Muscle匙柄 Blade Undercut和牛赤身 Wagyu Beef Round火鍋配料HOT POT SIDE:芝士腸 Cheese Sausage手打牛筋丸Homemade Meatballs蔬菜拼盤VEGETABLE PLATTER:唐生菜Chinese Lettuce娃娃菜Baby Cabbage金菇Enoki Mushrooms蜂巢豆腐 Frozen Bean Curd小食SNACKS:炸魚皮Fried Fish Skin涼拌雲耳Cloud Fungus Salad主食STAPLE:
同閨蜜打邊爐,食和牛,食左三個鐘。

又抵又好食

涼拌雲耳Cloud Fungus Salad

主食STAPLE:
公仔麵 Instant Noodles
2024-08-03
$190 (Tea)
Dining Offer
Coupon
  • 616精選火鍋二人套餐
2024-07-08 961 views
琴晚攞緊豉油個陣,隔離有個戴眼鏡,頭髮長長地男職員企左係到,係咁發出啲清喉嚨聲示意我地快啲攞完咁,因為佢要擺碗落豉油區下面個籃到,到我地攞完豉油仲特登好大聲丟啲碗入去,仲有個比佢式到跌左出黎,又黑口黑面,態度極差。
2024-06-02 1073 views
朋友勁中意想打邊爐,對火鍋好有要求,中意叫一碟碟甘先有質素保證,616主打不同部位牛肉,eg. 吊龍伴,五花趾,匙柄,亦有澳洲和牛。我地3個人叫左個2人餐,另外再散叫幾碟吾同既牛肉部位,2人餐包好多食物,有牛骨湯湯底,我地加錢升級有埋沙嗲湯,岩曬中意濃味既我。其實牛骨湯仲正,湯底已經有幾舊蘿蔔,朋友講得岩,新鮮既牛配牛骨湯先食得出有勁香牛肉味🤣🤣👍推薦澳洲和牛同五花趾!好香牛肉味,出面其他餐廳少有😍

推薦澳洲和牛同五花趾!好香牛肉味,出面其他餐廳少有😍

2024-04-21
Type of Meal
Dinner
2024-03-19 1220 views
最近不想吃火鍋放題,朋友又只吃牛,就選擇去616 啦!旺角呢間貪佢放便行街shopping 🤭。因為知道8:30 後有折就人多,只好食6:30 啦,90分鐘都可以的。其實已經來過兩次,試咗幾個不同的部位,自己和朋友都喜歡#牛頸脊#匙柄#橫隔肌#肩胛翼板,仲有蝦滑、豆腐、烏冬都好啱我哋胃口。湯底都係叫牛骨清湯,可以不失牛的鮮味。唯美中不足,一始終有些牛肉都知道雪咗一段時間,新鮮感扣分囉!但整體用餐都感到滿意,服務也可以。廁所就非常唔得,只有一個殘廁,又要排隊又冇咸水沖廁🤮,要自己在大水桶筆水。如果下次要去616 要揀其他分店。

價格平民,但水準不錯👍🏻👍🏻👍🏻最開心係看到可以選擇很多不同部位的牛肉來616😍😍😍最鍾意食滑尾龍!食它的方式是先把蛋打散和牛肉攪拌在一起,蘸上蛋漿的牛肉吃起來的口感超順滑,所以叫「滑尾龍」🥰🥰🥰多種湯底可以選擇,牛骨清湯比較喜歡清,因為已經6很多火鍋料了,最後會愈來愈鹹,選這個湯底剛剛好。😃這間火鍋專門店火鍋配料選擇真的非常多,提出地獄女選擇多,而且肉質鮮美,非常推介呢!
價格平民,但水準不錯👍🏻👍🏻👍🏻
最開心係看到可以選擇很多不同部位的牛肉來616😍😍😍

最鍾意食滑尾龍!

2024-02-18 728 views
鍾意打邊爐嘅我🤭俾我搵到間優質火鍋店「616牛肉火鍋專門店」🔍.酸菜湯底🍲有大量酸菜加上少量辣椒🥬🌶️酸辣開胃😛.特選和牛盛🐄有信州和牛肩胛🥩信州和牛腹肉🐂信州和牛赤身、澳洲五花趾💁🏻‍♀️肩胛油花紋理細緻😉肉質軟滑😌腹肉嘅油筋同油脂特別多😍因此,肉味特別濃厚😙赤身肉質柔嫩,油脂恰好🤤五花趾脆爽甜鮮👍🏻.黑豚濃湯餃🐖充滿豬肉香,一咬就咇咗啲肉汁出嚟😗.安格斯横隔肌🐮非常罕有嘅部位😱油花較少,肉味相對重😋.麻辣牛肉餃🥟牛肉肉質比較有彈性😆少少麻辣😛.豆腐🥢.公仔麵🍜.洛神玫瑰茶🌺🫖.日本橙味碳酸汽水🍊
酸菜湯底🍲有大量酸菜加上少量辣椒🥬🌶️酸辣開胃😛
黑豚濃湯餃🐖充滿豬肉香,一咬就咇咗啲肉汁出嚟😗
安格斯横隔肌🐮非常罕有嘅部位😱油花較少,肉味相對重😋
麻辣牛肉餃🥟牛肉肉質比較有彈性😆少少麻辣😛
豆腐🥢
公仔麵🍜
洛神玫瑰茶🌺🫖
日本橙味碳酸汽水🍊
2023-11-28 821 views
主打類似潮汕火鍋 牛肉種類非常多個人喜歡滑尾龍(就是有雞蛋那個)是這家店秘製食法 如果喜歡更濃鬱牛肉味和更香雪花推薦胸臂和牛腹肉如果喜歡口感鬆軟 推薦澳洲和牛牛裡肌肉口感特好 還有616的手工啤酒火鍋
主打類似潮汕火鍋 牛肉種類非常多
個人喜歡滑尾龍(就是有雞蛋那個)
是這家店秘製食法

如果喜歡更濃鬱牛肉味和更香雪花
推薦胸臂和牛腹肉
如果喜歡口感鬆軟 推薦澳洲和牛牛裡肌肉
口感特好 還有616的手工啤酒火鍋
2023-10-24
$150 (Dinner)
Celebration
Birthday
  • 滑尾龍
2023-10-28 750 views
真係講咗好多年想食616,琴晚心血來潮終於book到枱食🥹我哋兩個人叫咗個二人餐,真係食到捧住個肚😂 有成6款唔同既牛肉,可以試到好多野。我哋仲加咗錢轉鴛鴦鍋,沙嗲同牛骨湯。個沙嗲係超濃稠個種,好夠味,同黎煮公仔麵加埋牛肉好正,但就有啲太重口味,食得多會咸🙈 牛骨湯相對上清淡好多,用黎煮牛肉會比較食到牛肉既原味👍🏻 而牛骨湯裏面啲白蘿蔔超~甜~成餐飯都食得好滿足,而且我覺得好開心有適合兩個人打邊爐既地方😂
真係講咗好多年想食616,琴晚心血來潮終於book到枱食🥹

2023-10-07 543 views
616不嬲都出名有唔同牛嘅部位好食,之前去尖沙咀分店晚飯時間好多都售罄,旺角呢一間環境寬敞,同埋都餸菜齊全👍🏻 服務唔錯,成日都會睇吓有冇啲食完嘅碟即刻幫你收走!仲提醒我哋而家like 社交平台有免費嘢飲😆都幾generous 有唔同款式揀,唔逼死你飲可樂嗰啲甜野,有冇糖嘅桂花烏龍白桃烏龍茶選擇!胸口旁同匙柄呢啲部位唔係成日打邊爐,出邊都有得叫,616正在係價錢唔係太貴,每一碟大概10點至12片牛肉嘅份量,咁樣可以試到唔同款式😆

2023-09-01 407 views
616對大肚腩來講,最開心嘅除咗係可以食到非常刁鑽嘅部位之外,每一份嘅價錢十分相宜,幾十蚊就可以揀到一款刁鑽部位,係其他火鍋店做唔到嘅效果🤓🍲鴛鴦麻辣牛骨湯牛骨湯係用咗八個鐘去煲,蘿蔔清甜爽口,利用大大條牛骨慢煲,所以好濃牛味。麻辣湯底唔會太辣,香味十足🐂信州和牛羽下肉羽下肉本身就係一個比較稀少嘅部位,仲要係來自日本和牛,更加係難上加難…口咁軟糯,雪花分布非常平均,非常靚仔😍輕輕滾五,六秒就可以食得,絕對係必食至選👍🐂牛駝峰肉質軟滑有咬口,大肚腩都係第一次食🙈🐂吊龍伴吊龍主要食肉味,肉味就好濃郁相對嚟講佢無乜油脂,好啱減肥食嘅朋友🐂牛坑瓜牛坑瓜就係叉燒界入邊嘅《半肥瘦肥瘦均稱,既有油脂,又有肉味係必叫之選🐂毛肚麻辣火鍋必要嘅嘢食,滾2滾又食得🤣超爽口🦆鴨血鴨血相對嚟講,唔算太突出,都係穩定發揮🐂胸口磅係一樣最唔似牛既牛部位🤣佢主要係食爽口,油香味十足,食少少已經好滋味,配合埋其他肉一齊食,有唔同嘅感覺🐂加拿大艾伯特牛側胸肉肉質鮮嫩多汁,擁有稀有油脂花紋十分靚仔🙈散發獨有牛脂風味,味道非常突出~~~~~~~~~~~~~~~~~~~大肚腩指數: 🌕🌕🌕🌗🌑

🍲鴛鴦麻辣牛骨湯

🐂信州和牛羽下肉
輕輕滾五,六秒就可以食得,絕對係必食至選👍

🐂牛駝峰
肉質軟滑有咬口,大肚腩都係第一次食🙈

🐂吊龍伴
吊龍主要食肉味,肉味就好濃郁
相對嚟講佢無乜油脂,好啱減肥食嘅朋友

🐂牛坑瓜
牛坑瓜就係叉燒界入邊嘅《半肥瘦
肥瘦均稱,既有油脂,又有肉味
係必叫之選

🐂毛肚
麻辣火鍋必要嘅嘢食,滾2滾
又食得🤣超爽口

🦆鴨血
鴨血相對嚟講,唔算太突出,都係穩定發揮

🐂胸口磅

🐂加拿大艾伯特牛側胸肉
肉質鮮嫩多汁,擁有稀有油脂花紋
十分靚仔🙈
散發獨有牛脂風味,味道非常突出

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
大肚腩指數: 🌕🌕🌕🌗🌑
2023-08-26 344 views
616係香港人經常食嘅火鍋,主打食牛肉。基本上每次去都會食好多唔同牛嘅部分。鍾意呢到款式好多,食極都唔厭。特別鍾意食騸古牛,牛胸爽。今次嚟仲估唔到餐廳有提供日本長野縣直送香港嘅信州和牛,雖然係日本貨,但都唔係貴好多,都係$7x就一碟。基本上都係好抵食,其他牛都係$5x-$6x為主,飽到癲都係幾百蚊🤭湯底叫咗牛雜,佢都有好多牛雜料係裡面,抵食👍🏼呢到連2個人都適合嚟,因為每碟份量正常但便宜,兩個人叫5-6碟都好夠飽
特別鍾意食騸古牛,牛胸爽。

湯底叫咗牛雜,佢都有好多牛雜料係裡面,抵食👍🏼

2023-08-26 362 views
616火鍋是我喜愛的火鍋店之一,價格平民價,水準穩定。✨牛骨清湯($62)多種湯底可以選擇,我比較喜歡清淡,所以選這個湯底。✨特選和牛盛($234,送五花趾)日本直送信州和牛,包括有羽下肉、牛胸肉、赤身,附送一碟五花趾,平均$60碟,都算抵。✨水蓮菜($28)其他火鍋店未必有,推薦點來試一下,口感爽脆。✨皇帝菜($28)好吃的菜,口感爽脆,口感跟生菜差不多。✨滑尾龍($48)這個特別之處在於做法,先把蛋打散和牛肉攪拌在一起,蘸上蛋漿的牛肉吃起來的口感超順滑,所以稱之為「滑尾龍」。✨黃喉($48)黃喉屬於牛的主動脈部分,口感爽脆,不會韌。✨油趣魚皮($38)就是涼拌魚皮的做法,作為前菜和小吃很美味😋✨尋鹽田記(470ml,$78)除了啤酒的麥味和微苦之外,多了一份鹽的鹹味。
616火鍋是我喜愛的火鍋店之一,價格平民價,水準穩定。

✨牛骨清湯($62)

多種湯底可以選擇,我比較喜歡清淡,所以選這個湯底。

✨特選和牛盛($234,送五花趾)

✨水蓮菜($28)

其他火鍋店未必有,推薦點來試一下,口感爽脆。

✨皇帝菜($28)

好吃的菜,口感爽脆,口感跟生菜差不多。

✨滑尾龍($48)

✨黃喉($48)

黃喉屬於牛的主動脈部分,口感爽脆,不會韌。

✨油趣魚皮($38)

就是涼拌魚皮的做法,作為前菜和小吃很美味😋

✨尋鹽田記(470ml,$78)

除了啤酒的麥味和微苦之外,多了一份鹽的鹹味。
油趣魚皮
尋鹽田記
滑尾龍
黃喉
特選和牛盛(送五花趾)
2023-02-23
Waiting Time
3 Minutes (Dine In)
$300 (Dinner)
油趣魚皮
尋鹽田記
滑尾龍
黃喉
特選和牛盛(送五花趾)
  • 牛骨清湯
  • 特選和牛盛
  • 水蓮菜
  • 皇帝菜
2023-08-24 251 views
🚩 616牛肉火鍋專門店616簡直就係各位 「🐮魔王」嘅飯堂,回頭率好高!淨係牛肉嘅種類已超過20 款,任君選擇而今期主打就係日本長野縣直接運到香港嘅信州和牛我都有叫嚟試吓🤩〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️🌈 信州和牛胸肉 ($98)❗ 信州和牛以「蘋果飼養的牛」嘅稱號而聞名 ❗依家超親民價錢就可以食到🔥油脂甘香,肉質比起其他部位soft紋理都好靚🥹🌈 牛上肋($68)油脂適中,幾嫩,附上一層白色嘅筋膜肉質有咬口 ,牛味濃😚🌈 熟成加拿大牛肩脊($58)呢個係牛隻活動較多嘅位置,所以脂肪少D肉質腍滑,牛味都突出㗎😆🌈 滑尾龍 ($48)沾D蛋漿再碌熟嚟食,有淡淡蛋香食落口感真係滑捋捋,好過癮~👍🏻 ————要食得健康,除咗牛肉之外,我哋都有叫蔬菜㗎👀炸魚皮份量都多~而湯底就揀咗牛骨清湯,因為如果要食好新鮮嘅牛嘅話個湯當然唔好搶走🐮主角嘅光環湯底清甜,熬湯嘅牛都好腍!PS: 本身已經有好多蘿蔔,唔洗好似我哋額外再叫😂
🚩 616牛肉火鍋專門店
616簡直就係各位 「🐮魔王」嘅飯堂,回頭率好高!
淨係牛肉嘅種類已超過20 款,任君選擇
而今期主打就係日本長野縣直接運到香港嘅信州和牛
我都有叫嚟試吓🤩
🌈 信州和牛胸肉 ($98)
❗ 信州和牛以「蘋果飼養的牛」嘅稱號而聞名 ❗
依家超親民價錢就可以食到🔥
油脂甘香,肉質比起其他部位soft
紋理都好靚🥹

🌈 牛上肋($68)
油脂適中,幾嫩,附上一層白色嘅筋膜
肉質有咬口 ,牛味濃😚

🌈 熟成加拿大牛肩脊($58)
呢個係牛隻活動較多嘅位置,所以脂肪少D
肉質腍滑,牛味都突出㗎😆

🌈 滑尾龍 ($48)
沾D蛋漿再碌熟嚟食,有淡淡蛋香
食落口感真係滑捋捋,好過癮~👍🏻

————
要食得健康,除咗牛肉之外,我哋都有叫蔬菜㗎👀
炸魚皮份量都多~

而湯底就揀咗牛骨清湯,因為如果要食好新鮮嘅牛嘅話
個湯當然唔好搶走🐮主角嘅光環
湯底清甜,熬湯嘅牛都好腍!

PS: 本身已經有好多蘿蔔,唔洗好似我哋額外再叫😂