2021-05-14
去開東涌,臨走果陣見肚餓但係又唔知食咩好,就去左東薈城個food court附近搵野食,見到呢間洪師父牛肉麵食台灣菜好似唔錯,就入左去食😂佢啲套餐都幾多款揀,有鹽酥雞便當、炸雞扒便當、牛肉麵、台灣香腸便當等等,套餐跟野飲 1⃣️紅燒牛肉麵($72)湯底睇得出唔算好濃,有得揀幼麵或者粗麵,揀左幼麵,雖然係幼麵但係都唔係好掛湯,同埋麵質都太淋😕牛肉份量正常,煮得唔算好入味。呢個價錢黎講我對碗麵既期望會大啲,不過真係佢既湯底唔夠濃,而且麵質都麻麻地。加左蔥同酸菜落去之後會香啲既但係都係覺得牛肉麵既湯底好鍾意,佢呢個湯底真係好唔夠味。 不過有樣好既係佢有樽自家製既牛油辣椒油,可以自己加落碗麵到,辣辣地咁令碗麵既湯底香濃左啲。 另外套餐仲有跟野飲,揀左阿薩姆紅茶,幾好飲唔會太甜👍 2⃣️紅燒半筋半肉麵($86)啲牛既部位唔算好好,不過份量都夠。呢碗就揀左粗麵,佢既粗麵冇我想像中果種煙韌既口感,都係偏淋... 飲品揀左冬瓜茶,真係唔好嗌呢個,除非你係螞蟻人🐜,杯嘢飲超甜🙈 3⃣️台南鹽酥雞球($38)(6.8/10) 呢個算係所有嘢入面最好食既,面層既椒鹽味幾香,但係覺得佢個皮炸得唔夠脆。入面啲肉算
1⃣️紅燒牛肉麵($72)
2⃣️紅燒半筋半肉麵($86)
啲牛既部位唔算好好,不過份量都夠。呢碗就揀左粗麵,佢既粗麵冇我想像中果種煙韌既口感,都係偏淋... 飲品揀左冬瓜茶,真係唔好嗌呢個,除非你係螞蟻人🐜,杯嘢飲超甜🙈 3⃣️台南鹽酥雞球($38)(6.8/10) 呢個算係所有嘢入面最好食既,面層既椒鹽味幾香,但係覺得佢個皮炸得唔夠脆。入面啲肉算嫩滑既,仲有啲配菜好似九層塔、沙律菜,都唔錯既。