2024-09-14 174 views
裝修雅緻,光猛清潔餐牌選擇不多--- 滷肉鹽酥雞飯 --- $69套餐目測食物份量超多,非常抵食飯面佈滿台式醃酸菜,雜菜(椰菜,红蘿蔔絲),半隻鹵蛋,肉粒,菜脯,營養均衡,配搭多源化鹽酥味道中規中矩,不濃郁,外皮不夠香脆,味道走稳陣路線,肉質合格,份量勝過預期。 --- 凍珍珠奶茶--- 加$7 升级奶味不足,茶香未達標,加咗冰,味道更顯得清淡

裝修雅緻,光猛清潔

餐牌選擇不多

--- 滷肉鹽酥雞飯 --- $69
套餐目測食物份量超多,非常抵食

--- 凍珍珠奶茶--- 加$7 升级
奶味不足,茶香未達標,加咗冰,
味道更顯得清淡

洪師父牛肉麵有一個全日提供嘅二人套餐,$265有兩個主食➕兩個小食➕兩杯飲品,價錢合理主食方面,Zaza揀咗紅燒半肚半肉麵➕紅燒半筋半肉麵,兩個麵嘅湯底一樣,濃郁偏甜,有牛肉味;粗身麵條口感好好👍🏻;牛肉、牛肚、牛筋都鹵得入味,煮得夠腍,質感軟嫩😋小食都唔錯,香炸花枝丸嘅味道鮮甜,彈牙爽口;黃金芋泥球用料充足,炸得香脆🥰但飲品真係要扣好多分,檸檬紅茶原來係冇真檸檬🍋,而且得個酸字,係真係真係好酸🤢;冬瓜茶就甜得太過火😵‍💫洪師父牛肉麵另一個大缺點就係職員態度好差,所有員工對住客人都係黑口黑面,令人感覺唔係太舒服😵洪師父牛肉麵📍東涌達東路20號東薈城名店倉7樓702號舖☎️39746872⏰11:00 - 21:30

洪師父牛肉麵
📍東涌達東路20號東薈城名店倉7樓702號舖
☎️39746872
⏰11:00 - 21:30
2024-07-20 265 views
洪師父牛肉麵是台灣5屆冠軍牛肉麵的店來,剛好在東涌的東薈城名店倉見到。價錢相對同層的其他餐廳稍為便宜一點,那就乾脆試試這裡的牛肉麵是否真的那麼獨特。座位偏窄一點,桌子也不算很大張,但放了筷子盒和調味料,所以感覺更細張。這裡會是QR Code下單,下單後超快速就可以上桌。牛三寶麵 - 紅燒的湯底,香濃得來是帶甜味,會讓人在吃麵時多喝幾口。「三寶」就是牛筋、牛肚和牛肉。牛筋就是滿滿的骨膠原,口感Q彈滑嫩也很入味。牛肉也是一樣,質感軟嫩,吃落不會覺得是乾柴的。蜂巢牛肚很軟嫩細緻,是唯獨麵條應該算粗身麵吧!?不吃牛肉麵也有台式飯類可以吃,滷肉鹽酥雞飯看起來也不錯。另外亦有台式飲品可以點。
這裡會是QR Code下單,下單後超快速就可以上桌。
牛肉也是一樣,質感軟嫩,吃落不會覺得是乾柴的。
蜂巢牛肚很軟嫩細緻,是唯獨麵條應該算粗身麵吧!?
不吃牛肉麵也有台式飯類可以吃,滷肉鹽酥雞飯看起來也不錯。
另外亦有台式飲品可以點。
2024-07-13
Type of Meal
Lunch
2024-05-14 432 views
今日同個朋友去睇完wild wild show 😍 所以喺亞博搭返車出去東涌出嚟搵嘢食,我哋行咗好多間舖頭,最後我哋揀咗呢一間牛肉麵。原先諗住都冇乜期望,求其食個麵或者飯,所以我哋就嗌咗兩個套餐,兩個便當。我就嗌咗一個豬軟骨便當,我個朋友就嗌咗一個炸雞排便當,個豬軟骨好好味😋係估唔到咁好味,嗰個炸雞排亦都好大份,亦都好香脆,兩個套餐都好大份,我哋經已叫小飯,但係都係食唔晒。我哋仲叫咗一個花枝丸小食,個花枝丸好好食,特別推介👍🏻佢有茶提供,飲晒都會有人同你refill,職員態度都好好,係比想像中好嘅一間小店。人均$100都唔使,有咁嘅質素, 值得一試wow 😜
2024-05-11
$90 (Dinner)
  • 豬軟骨便當
  • 炸雞排便當
2024-02-22 486 views
有超過三年無入東涌東薈城行街,今日和朋友相約入黎 shopping, 原來開咗好多新商店,仲多咗好多嘢食,好多選擇。行到差不多食晚飯時間,就揀咗食台灣牛肉麵,地方唔係好大,距晚飯時間尚早,唔太多人。✨牛三寶麵✨牛三寶有牛肚、牛腩、 牛筋,煮得好入味, 腍滑有口感,湯底味道濃郁但偏甜,因有少許麻辣味,用嘅係粗麵條,好好食,味道尚算唔錯!✨紅燒牛肉麵✨牛肉鹵得夠腍好味,有咬口,加埋配菜(酸菜)香蔥和辣椒油,味道啱啱好✌️✨玉米鮮肉水餃✨一口炸豆腐✨水餃餡肉都有肉汁,但原來水餃係蒸餃😅;豆腐外脆內嫩滑,兩個小吃不過不失啦。

✨牛三寶麵✨

✨紅燒牛肉麵✨

✨玉米鮮肉水餃✨一口炸豆腐✨

2024-02-11 349 views
今日叫咗兩款牛肉麵,兩款小食,兩杯嘢飲。聽朋友講,以前包嘢飲,依家一杯都要20幾蚊,仲要收加一。都算啦,邊個叫人掛住台灣嘢食呀~ 紅燒牛肉麵湯底ok夠濃味。但紅曲蕃茄湯底就相對好淡,唔太吸引。個一口豆腐幾嫩滑,啱我口味。朋友鍾意有啲酒味嘅腸仔。同朋友邊食邊傾,飲到最後兩三啖珠奶,個女侍應黑口黑面走嚟串人坐咗夠一個鐘,佢哋有其他客人等緊入嚟。佢客氣啲,俾多幾分鐘人哋飲完最後幾啖,其實係好小事。但佢一副得理不饒人嘅嘴臉,大曬咁嘅款,真係好難頂…… 做咩俾服務費仲要受呢啲氣?
2024-02-11
Waiting Time
1 Minutes (Dine In)
2024-02-10 222 views
我食左個紅燒牛肉麵和珍珠奶茶。牛肉麵湯底非常之淡,牛肉細細粒,沒有牛味,個麵唔掛湯。係我食過最難食嘅台灣牛肉麵。完全唔值呢個價。珍珠奶茶完全冇茶味,唯一好是珍珠份量足夠。

2023-11-05 490 views
店名:洪師傅台灣牛肉麵地址:東東涌達東路18-20號東薈城2期7樓702號鋪自己就比較鍾意食台灣嘢食物,聽朋友講話呢一間雄師傅台灣牛肉麵,味道好正宗!今日終於有機會試吓!餐廳嘅環境好寬敞,坐得好舒適!職員態度好好,會主動過嚟推介食物,同埋會主動過嚟加水!喺香港實屬少見😏😏講返啲食物,今次就嗌咗鹽酥雞麵,鹽酥雞炸得好香脆!啲面就大大碗!食落好彈牙!配埋嘢飲都係$74,都好抵食㗎😝下次都可以再過嚟試吓其他嘅麵😍
店名:洪師傅台灣牛肉麵
地址:東東涌達東路18-20號東薈城2期7樓702號鋪

$74,都好抵食㗎😝

下次都可以再過嚟試吓其他嘅麵😍
隨便路過入去食嘅台灣麵 🚶🏼‍♀️🚶🏼‍♀️今次揀呢間台式麵店都好 random。見佢個門面幾得意,有個筷子拉下拉下嘅大碗麵。入座之後,有隻烏蠅飛嚟飛去。衛生狀況一般。。。見到咁,我哋就快食算。椒麻拌麵(配香酥雞扒)香酥雞扒都算香脆,但麵就唔夠醬。可能係醬唔夠,椒麻唔夠濃~牛三寶麵湯比較清,建議湯可以濃啲。整碗麵中規中矩,有牛肚,牛筋,牛展。3樣嘢最好食係牛肚,唔韌,都算爽口。凍仙草包心芋圓呢碗嘢除咗仙草正常,最難食係芋圓。啲芋圓食落成舊粉,我咬咗一啖就吐返出嚟🤢結果連相都無影🙈
隨便路過入去食嘅台灣麵 🚶🏼‍♀️🚶🏼‍♀️

椒麻拌麵(配香酥雞扒)
香酥雞扒都算香脆,但麵就唔夠醬。可能係醬唔夠,椒麻唔夠濃~

牛三寶麵
牛三寶麵

凍仙草包心芋圓
2023-09-10
$120 (Lunch)
2023-06-07 693 views
-東薈城自從起左新翼之後多左不少餐廳的選擇。洪師父位於高層food court 對面,主打食台灣牛肉麵,另外都有其他台式便當,滷肉飯之類。-食物:晚餐同午餐差唔多,都係同一個餐牌。個人食開佢個台灣牛肉麵,因為佢用左粗麵條,食落口感好好,好有咬口!牛肉份量比樓下的春水堂多,質素就不相伯仲。湯底都清甜有牛肉味。 環境:座位同一般快餐店差唔多,但我去的時候係星期日晚上,人客唔多,所以可以兩個人都可以坐四人檯。 總結:埋單計大約$100左右,因為唔多餐廳有粗麵底的牛肉麵,我已經encore左幾次。洪師父牛肉麵地址: 東涌達東路20號東薈城名店倉7樓702號舖電話: 39746872

洪師父牛肉麵
地址: 東涌達東路20號東薈城名店倉7樓702號舖
電話: 39746872
2023-05-28
$100 (Dinner)
  • 紅燒半筋半肉麵
2023-04-30 549 views
通關後嘅東薈城幾時都係人頭湧湧,行街血拼到飢腸轆轆想搵食都唔容易。間間食肆排長龍,唯有一路向上闖。差唔多筋疲力竭之時,俾我哋遇到洪師父。見佢哋唔駛點排隊就一於試吓,其實都有啲擔心有伏味架!😅店舖唔算好大,但大部份嘅座位都好舒適。行到嚟鬼咁餓,每樣點啲試吓。紅燒半肚半肉麵($78)湯底味濃偏甜口,牛肚好腍,牛肉鹵得入味,入口即化,麵底係正宗嘅扁粗麵,但個人覺得幼麵比較合適。川味牛肉麵($72)牛肉鹵得入味軟腍,湯底偏甜口帶少少麻辣味。比紅燒更濃更惹味。台南鹽酥雞($38)粉漿唔係好厚,皮脆肉嫰,仲有九層塔,感覺正宗。綜合鮮肉水餃($42)有白菜豬肉餡韮菜豬肉餡。手工水餃,麵皮偏厚,個人比較喜歡。整體黎講,洪師父未必俾到你驚喜,但價格實惠,响商場入面係個唔錯嘅選擇。

店舖唔算好大,但大部份嘅座位都好舒適
。行到嚟鬼咁餓,每樣點啲試吓。

紅燒半肚半肉麵($78)

川味牛肉麵($72)

台南鹽酥雞($38)
粉漿唔係好厚,皮脆肉嫰,仲有九層塔,感覺正宗。

綜合鮮肉水餃($42)
有白菜豬肉餡韮菜豬肉餡。手工水餃,麵皮偏厚,個人比較喜歡。

2023-03-08 468 views
生日去吃號稱得獎的紅燒湯麵。我在三寶和豪華版之中猶豫良久,幸好只挑了三寶,沒虧得那麼大。粗麵條有嚼勁,是我喜歡的硬度,牛根最好吃,十分柔軟,而牛肚和牛肉的味道普普,切得小小的,不太吸引,這就差不多上百元。最大問題是湯底,可能因為是午市剛開門的關係,顏色淺如魚蛋粉清湯的顏色,將美好的麵條毀得一乾二淨,這回還真是清湯掛麵。心感不秒,一喝之下,應該是這幾十年人生中有史以來喝過最劣最淡的湯底,缺乏肉類的清甜味,失望至極。是隨便找一間台式牛肉麵店的湯底都不可能輸給這家店的地步,我錯信了餐單上的「得獎」二字,萬分後悔沒有回市區吃飯。正常發揮的OREO飲品成了唯一的安慰。冇下次。
生日去吃號稱得獎的紅燒湯麵。
正常發揮的OREO飲品成了唯一的安慰。冇下次。
2023-03-08
$150 (Lunch)
Celebration
Birthday
東涌食嘢都幾貴下,如果食得有質素價錢又抵, 建議大家食洪師父牛肉麵!珍珠鮮奶茶: 大大杯,多珍珠,用鮮奶,完全足料!紅燒牛肉麵: 牛肉多同軟,湯足味,但麵就相對來說較少!滷水香酥雞排飯: 配料多過飯, 醬汁已入口,有台式風味, 塊雞排大塊又炸得脆, 簡直一絕!

珍珠鮮奶茶: 大大杯,多珍珠,用鮮奶,完全足料!

紅燒牛肉麵: 牛肉多同軟,湯足味,但麵就相對來說較少!

2022-12-23 391 views
點左個二人餐,兩小食,兩碗麵,兩杯飲品。二人位張檯連野食都唔夠位放,坐到迫一迫,環境先扣分。炸物拼盤,鹽酥雞脆唔夠味,花枝丸同台灣腸就as expected 啦。豬耳冇滷水味得d辣油。碗麵個湯淡如水,麵同牛肉都少。仲有杯檸紅菜,得個酸字,隔離枱都話酸到媽都唔認得。sosad auntie
2022-12-23 258 views
其實去迪士尼樂園都幾黎計,已經放棄了不在樂園內吃東西的念頭,因為你午餐或下午茶入去,到了傍晚都會肚餓,結果近幾次都在三至五時不等,在不同的餐廳用膳。不過如果你在煙花前就想離開,而有沒有帶備野餐食品的話,如果七時許,到底應該返大埔才吃東西,定還是近近地去東涌吃個晚餐先呢。結果這次就來了東薈城的洪師傅牛肉麵。和往常一樣,洪師傅亦都是比較細間,這間的座位可能比起沙田更加少。行李又多,地方又狹窄,於是快快的點了個麵,這個藤椒的,味道帶點麻辣香氣,不算很強勁的死辣,還帶點麻的香氣,不過後尾才想起,原來這牛肉不是台灣牛肉麵那種半筋半肉,而是肥牛肉,好像有點蝕底,不過回頭想起,那個湯底的味道也相當不錯不錯

行李又多,地方又狹窄,於是快快的點了個麵,這個
Type of Meal
Dinner