2020-09-14
位於銅鑼灣的新店 「 滬點」早已被我 MARK 左, 可惜因疫情關系,還未有機會一試。 男友好愛上海菜,點都要擇個日子同佢去試吓。當時晚間堂食還未解禁,只好午市去吃個 SIMPLE LUNCH。 其實我是為左 「牛肉餅」而來,印象中除了九龍城那間外, 都無乜食過邊間好食。聽人講到咁誇好, 就,一定要試試。 中午來到, 客人不算太多, 大概只有半廳滿坐。裝修方面是MODERN中式設計,燈光較為昏暗,可以令人放鬆用餐的地方。 我地被安排坐四人圓枱, 所以坐得特別舒服。 餐牌很有心思,印得十分精美,加分啊。食上海菜也點可以唔食 鮮肉小寵包、大鹵麵 和 牛肉餅。 我從未聽過 大鹵麵 這東西, 店員放上枱時我看到這碗麵感覺就是乜都有, 材料包括 千層肉、海參、蛋絲、冬菇絲、蝦仁、上海麵,湯底是酸辣湯底。 材料超多, 麵也多, 試了幾口, 麵條不糊口,且仍保留點爽口, 真材實料,材料真是超多, 酸辣湯底頗厚重,所以會更為飽肚,男友可以吃完一整碗,大呼好滿足。 鮮肉小寵包 每粒小寵包 SIZE 適中,揩位好靚好功整,皮不會太厚,輕輕地夾起已經有小小穿,湯汁很多, 肉味濃, 很有水準啊。 牛肉餅
男友好愛上海菜,點都要擇個日子同佢去試吓。
聽人講到咁誇好, 就,一定要試試。
中午來到, 客人不算太多, 大概只有半廳滿坐。
我地被安排坐四人圓枱, 所以坐得特別舒服。
餐牌很有心思,印得十分精美,加分啊。
食上海菜也點可以唔食 鮮肉小寵包、大鹵麵 和 牛肉餅。
千層肉、海參、蛋絲、冬菇絲、蝦仁、上海麵,湯底是酸辣湯底。
鮮肉小寵包
每粒小寵包 SIZE 適中,揩位好靚好功整,皮不會太厚,
輕輕地夾起已經有小小穿,湯汁很多, 肉味濃, 很有水準啊。
牛肉餅 是最後上枱的,比想像中細粒, 所以用粒字有形容。
不要急口吃, 因為超熨口啊,雖然係煎, 但口感一點也不油膩, 香脆感不差, 牛肉錎較為細件, 口感彈牙,肉汁
豐富, 還不錯的,下次仲會唔會點, 又未必喎。
整體感覺唔娼錯, 但試真啲就要下次試晚飯。