2019-05-03 97 views
我成日都經過尼條街,戈日突然間發現左尼間新開既蘭州牛肉拉麵,門口個大玻璃仲周不時有制麵師傅係到fing下拉下啲麵團,好似表演咁,好西利。睇睇下就同朋友入左去坐低睇下有咩食。雖然個裝修唔係話好中國風,但係一入到去就聞到好香既中式麵味,我真係唔識實際點形容陣香味,總之好香啦哈哈。我地咁岩坐左係個牆邊,有個牌寫住尼間餐廳係中國拎左唔同既榮譽,好似真係好西利咁。而因為我真係第一次食「蘭州菜」,尼啲野加加埋埋真係令我好期待啲野食。餐牌好簡單,得兩頁紙,唔知係咪因為間野都算新開,未肯定個市場需求,餐牌上面吸左個紅印既都暫時未有得叫。咁我同我朋友就係待應姐姐既推介之下叫左一碗例牌既東方宮蘭州牛肉拉麵同埋特色酸菜牛肉拉麵,之後仲加多左個姐姐話係係蘭州製作既特色泡菜。講番啲麵,因為我地都係第一次食,待應姐姐勁好人咁黎左問我地鐘意咩口感既麵,林身啲定有咬口啲。因為我地都比較鐘意啲有咬口既麵,所以待應姐姐就介紹左我地叫二細麵做麵底,大家唔知叫咩麵底好都可以問下姐姐咖。個特色泡菜個樣好似韓國戈啲泡菜白少少既版本,但聞落係有一陣好香好開胃既酸辣味,所以就忍唔住即刻夾左黎食嘻嘻。食落我覺得佢係椰菜黎,然後有一陣淡

特色泡菜
個特色泡菜個樣好似韓國戈啲泡菜白少少既版本,但聞落係有一陣好香好開胃既酸辣味,所以就忍唔住即刻夾左黎食嘻嘻。食落我覺得佢係椰菜黎,然後有一陣淡淡地既辣味,又唔係真係好辣,所以其實真係好開胃,最快上菜就係尼個真係冇放錯位置。
東方宮蘭州牛肉拉麵
特色酸菜牛肉拉麵
我地兩個拉麵主食終於上菜啦,雖然幅圖冇乜對比,睇唔到究竟碗麵究竟有幾大,但其實真係勁大碗!一上到台,頭先我講戈陣麵味真係迎面而黎。第一啖食啲麵真係有少少驚喜,係真係我好喜歡既質地,好有咬口,唔係林pat pat咁,好有口感勁正,默默一推要試下二細麵!如果大家係比較喜歡食辣既話,絕對可以落台面戈碗辣椒油,真係好香 (我真係唔係好識用咩形容詞,總之好食啦哈哈)。

咁緊係如果食食下有啲辣既話,係有野飲咖,雖然只係便利店都有既野飲,但最緊要都係可以解渴姐哈哈!
2019-05-02
$60 (Dinner)
特色泡菜
東方宮蘭州牛肉拉麵