2010-04-10 2 views
今日經過牛記, 記起之前幫襯過, 決定寫番上次滿足的經歷出黎分享下嗰日本來想去九記食, 點知遲左一步(牛腩賣晒^^"), 所以誤打誤撞黎左牛記.個待應一眼見到我地都知道係第一次幫襯.問佢, 呢度有咩好野介紹呀?佢諗都唔諗就答: 肉餅!!見佢答得咁口爽, 就試下另外想食d蔬菜, 所以就叫多一碟煎釀茄子.茄子先上, 雖然表面睇落好似好油, 但係食落尚算乾身, 而且好夠鑊氣!因熱辣辣整好, 中間D魚肉食落會出煙的!而肉餅果然非常香口, 雖然都有少少油, 但係加了鹹魚粒等配料,口感層次十足 並且非常鬆, 唔實同唔"Lup"口.又係一樣, 咬開又會出煙的!兩碟都係送飯之選!講開又講, 呢D剪炸野都有椰菜絲鋪底, 幫手隔下吸下油, 都幾好-> 要一提的是, 肉餅在不同餐廳都有不同整法, 例如我地食過大坑民聲冰室就係 "鬆,軟,滑" 既風格.而牛記呢, 就係行香口風格, 所以可說是各有特色的.食完野, 諗住埋單走人, 點知話有糖水送! 原來係綠豆沙呀! 岩岩食完兩大碟咁燥既餸,食綠豆沙清清熱氣最好不過雖然唔知牛記呢日煲綠豆沙係隨意定係悉心安排 (知道客人多數叫d燥熱野食),不過碗綠豆沙唔太

個待應一眼見到我地都知道係第一次幫襯.
問佢, 呢度有咩好野介紹呀?
佢諗都唔諗就答: 肉餅!!
見佢答得咁口爽, 就試下

另外想食d蔬菜, 所以就叫多一碟煎釀茄子.

因熱辣辣整好, 中間D魚肉食落會出煙的!

口感層次十足
並且非常鬆, 唔實同唔"Lup"口.
又係一樣, 咬開又會出煙的!
兩碟都係送飯之選!

-> 要一提的是, 肉餅在不同餐廳都有不同整法,
例如我地食過大坑民聲冰室就係 "鬆,軟,滑" 既風格.
而牛記呢, 就係行香口風格, 所以可說是各有特色的.

食完野, 諗住埋單走人, 點知話有糖水送!

原來係綠豆沙呀!
岩岩食完兩大碟咁燥既餸,
食綠豆沙清清熱氣最好不過

不過碗綠豆沙唔太甜, 豆蓉同豆粒既比例岩岩好, 仲俾到好貼心既感覺我地...
所以呢一餐完結得非常窩心呀!

煎釀茄子^_^ $55
香脆煎肉餅! $55
2010-01-30
$60 (Dinner)
煎釀茄子^_^ $55
香脆煎肉餅! $55