2018-11-06
為咗慶祝朋友cool牙完成,我應承咗佢請佢一齊去鋸扒。歷盡滄桑兩年幾嘅痛苦過程終於完結。記得呢兩年佢食乜嘢當我地傾緊計嘅時候。佢就會坐係隔離聊聊聊聊聊聊。。。食飯嘅時間15分鐘,撩牙嘅時間又用咗5分鐘。好多嘢食又唔食得。因此為咗慶祝呢個咁快樂嘅日子。特別揀咗呢一間出名食牛嘅餐廳!品嚐一牛滋味。先來嘅係Portobello Fries with Raclette Cheese $128雖然樣貌唔討好但食落真係好 juicy ~ 配上Raclette 令我回想起係少女峰山腳下食嘅嗰一餐炸薯仔配Raclette . 記得咗影佢伴隨嘅醬汁雖然形容唔出係咩味但係好獨特。我呢個朋友呢唔好蜆,偏偏我最鍾意就係食蜆,我開始精進到會去街市問唔同蜆嘅種類,甘啱係今日就有新鮮蜆。Steamed US Fresh Clams $248 醬汁香濃帶點牛油香,份量很多足三至四人食,每一口都係蜆嘅鮮甜。加上少少檸檬調一調味更加吸引!係戲肉出場之前,先來個小主角。烤露荀,簡單調味已經滿分了。主角就係呢一個Slow-Roasted Beef Short Rib $588 醬制過的Rib ~ 肉質十分之鮮
Steamed US Fresh Clams $248
係戲肉出場之前,先來個小主角。烤露荀,簡單調味已經滿分了。
醬制過的Rib ~ 肉質十分之鮮嫩,味道香濃惹味及不會令到肉嘅鮮味減退,慢烤嘅方法令到水份更加留於肉質內,望落去好似好熟咁樣但係事實肉質真係好嫩。係近期食過最好食嘅Rib ~ 如果有壓力嘅朋友一定要試埋附近嘅肋位。超正!
近期努力減肥芝士蛋糕甜品窩夫pancake呢啲我已經係盡量少食,嚟到呢一度真係不禁令我好想點一個美國嘅芝士蛋糕,New York Cheese Cake $78
果然冇令到我失望,質感香滑絕對唔係普通野,芝士味唔會過重,奶味亦都十分之均衡。正!好滿足呀!
好慶幸呢位官cool 牙朋友終於完成佢嘅任務,來的日子我哋仲要繼續努力!食多啲好食嘅牛扒,用牙力吃出未來。