2024-07-16
牛頭角新開主打雞白湯拉麵店🐥🍜小店用貓做主題 除咗招牌有貓公仔之外,店舖入面嘅裝飾、牆上嘅相都係貓🐱早兩日去到都係試業中,提供三款拉麵,分別係雞白湯拉麵、黑蒜雞白湯拉麵、辣味噌雞白湯拉麵。半開放式嘅廚房、L型吧枱,一眼睇晒師傅煮拉麵嘅過程👨🏻🍳🔸瑪瑙瑙麵Manuru Ramen(慢煮雞胸、雞叉燒、荀、洋蔥、京蔥、青蔥)都係原味雞白湯最吸引我😎先講湯底,扁頭有層幼細嘅泡,雞湯味都幾香濃,不過可以再creamy啲。麵底有得揀黃麵或者白麵,問咗店員,黃麵比較彈牙、白麵比較爽口。我哋兩款都叫咗,最後我覺得白麵質感比較好啲。肉方面有慢煮雞胸、雞叉燒,慢煮雞胸都好嫩滑,可惜雞叉燒肉係焗出黎,好乾,如果用火槍炙燒唔知會唔會好啲呢🤔本身麵無跟溏心蛋,加左一隻,做到流心嘅效果,如果有醬油漬過嘅溏心效果就會好啲🥲📍#マヌル屋 (#牛頭角美食) #牛頭角 馬蹄徑5號寶峯大廈地下6號舖
小店用貓做主題 除咗招牌有貓公仔之外,店舖入面嘅裝飾、牆上嘅相都係貓🐱 早兩日去到都係試業中,提供三款拉麵,分別係雞白湯拉麵、黑蒜雞白湯拉麵、辣味噌雞白湯拉麵。半開放式嘅廚房、L型吧枱,一眼睇晒師傅煮拉麵嘅過程👨🏻🍳
🔸瑪瑙瑙麵Manuru Ramen
(慢煮雞胸、雞叉燒、荀、洋蔥、京蔥、青蔥)
都係原味雞白湯最吸引我😎先講湯底,扁頭有層幼細嘅泡,雞湯味都幾香濃,不過可以再creamy啲。 麵底有得揀黃麵或者白麵,問咗店員,黃麵比較彈牙、白麵比較爽口。我哋兩款都叫咗,最後我覺得白麵質感比較好啲。 肉方面有慢煮雞胸、雞叉燒,慢煮雞胸都好嫩滑,可惜雞叉燒肉係焗出黎,好乾,如果用火槍炙燒唔知會唔會好啲呢🤔本身麵無跟溏心蛋,加左一隻,做到流心嘅 效果,如果有醬油漬過嘅溏心效果就會好啲🥲
📍#マヌル屋 (#牛頭角美食)
#牛頭角 馬蹄徑5號寶峯大廈地下6號舖