2022-11-17 102 views
而家夜晚轉涼咗就好自然想打吓邊爐暖吓個身🙆🏻‍♀️ 平時同開朋友最常食嘅就係呢間616,前日即興去咗西環分店walk in食晚市,平日嘅關係唔算勁full,好快就有位🤓嗌咗個鴛鴦湯底,一邊係鮮牛油麻辣湯,另一邊係牛骨清湯,有辣有唔辣,任君選擇😆 不得不提佢個麻辣湯真係好香牛油味,連我平時唔係好常嗌呢個湯底嘅都覺得真係好唔錯🤩✨ 特色牛肉。熟成加拿大牛肩脊 $58。加拿大艾伯塔嫩池板 $48。蘇格蘭雪花胸肋 $58。滑尾龍 $48。匙柄 $48。牛朴肉 $48嗌咗唔少靚牛,有啲仲係新出嘅,好似係熟成加拿大牛肩脊,肉質軟腍,仲好重牛香🤤 另外,我仲私心推薦蘇格蘭雪花胸肋同滑尾龍,前者有啲雪花,食落勁腍;後者加埋蛋淥完勁滑溜😳✨ 手打牛筋丸(半打) $30打邊爐我仲鍾意食牛丸,特別係牛筋丸,佢呢度嘅牛筋丸大大粒,牛味亦好香,入面嘅牛筋食嘅時候會爆汁,正!如果再彈牙啲就更好🤓✨ 手打蝦滑 $50嚟到食牛嘅專門店嗌咗蝦滑,本身都冇勁大期望,但估唔到又好好食🤤 超彈牙,蝦味又出,推薦!✨ 稻庭烏冬 $30烏冬滑捋捋,又索湯,配麻辣湯辣辣哋好正😝 記得煮一陣就得㗎啦~✨ 皇帝菜 $28好抵食,呢個價錢

鴛鴦麻辣牛骨湯

。蘇格蘭雪花胸肋 $58
。滑尾龍 $48
。匙柄 $48
。牛朴肉 $48

手打牛筋丸(半打)
✨ 手打牛筋丸(半打) $30

手打蝦滑
✨ 手打蝦滑 $50

✨ 稻庭烏冬 $30

皇帝菜
✨ 皇帝菜 $28

好抵食,呢個價錢但份量超多,成盆花咁上🤣 而且唔係爛哂霉哂嗰啲,全部都好新鮮👍🏻

菊花桂圓露
✨ 菊花桂圓露 $16

每次嚟都必嗌,打邊爐要有呢啲清熱解渴嘅嘢飲先得!

總括而言,入冬真係一定要打返個邊爐🤤 而想試多幾款唔同嘅牛肉就可以試呢間616,而且佢嘅分店都遍佈港九新界,淨係西環都有兩間🤣 隨時想食都可以食😌

鴛鴦麻辣牛骨湯
熟成加拿大牛肩脊
蘇格蘭雪花胸肋
牛朴肉
滑尾龍
手打牛筋丸(半打)
手打蝦滑
皇帝菜