2013-08-27
知道朋友喜歡High Tea,所以喺團購網見到呢個套餐就即刻買咗相約嘗鮮,由原價$299 減到$138 + $13.8(加一服務費),因為團購野食都一定要早幾日Book定,所以都醒水早成個星期打去,當然輕輕鬆鬆有位。不過去食當日因為未去過呢間,所以都搵咗幾分鐘,因為門口唔係向大街,所以行咗成個圈先發現到入口。可能嗰嗰時段都係食呢個High Tea團購,所以我係第一位入場嘅客人,所以見到之後入嚟嘅客人都係叫呢個Tea Set。講翻環境真係唔錯,高貴、整潔,名副其實嘅高級地區食府,重點係門口對內街,睇翻出去個View幾好,而且亦比較靜。整個Tea Set共有3層,雖然外表睇落去唔係頂級精緻,不過看起來都相當唔錯。頂層嘅就係「英國皇室朱古力餅」、「比利時窩夫伴特級雪糕」嘅雪糕同「咖啡忌廉泡芙」, 雪糕溶得好快!而且同窩夫分開左放,令我完全唔記得左係一齊食嘅,所以就先食咗雪糕先。朱古力餅成塊朱古力磚咁,甜得好過份,要飲水沖淡翻浸味。反而個咖啡忌廉泡芙味道平衡得幾好,值得一讚。中層嘅就有「日本和牛漢堡」、「法式鵝肝漢堡」、「焗田螺伴黑松露薯蓉」同「芝麻脆蝦方塊」,漢堡只算係不過不失,反而焗田螺薯
可能嗰嗰時段都係食呢個High Tea團購,所以我係第一位入場嘅客人,所以見到之後入嚟嘅客人都係叫呢個Tea Set。講翻環境真係唔錯,高貴、整潔,名副其實嘅高級地區食府,重點係門口對內街,睇翻出去個View幾好,而且亦比較靜。 整個Tea Set共有3層,雖然外表睇落去唔係頂級精緻,不過看起來都相當唔錯。 頂層嘅就係「英國皇室朱古力餅」、「比利時窩夫伴特級雪糕」嘅雪糕同「咖啡忌廉泡芙」, 雪糕溶得好快!而且同窩夫分開左放,令我完全唔記得左係一齊食嘅,所以就先食咗雪糕先。朱古力餅成塊朱古力磚咁,甜得好過份,要飲水沖淡翻浸味。反而個咖啡忌廉泡芙味道平衡得幾好,值得一讚。 中層嘅就有「日本和牛漢堡」、「法式鵝肝漢堡」、「焗田螺伴黑松露薯蓉」同「芝麻脆蝦方塊」,漢堡只算係不過不失,反而焗田螺薯蓉很不錯,芝麻脆蝦雖然好香,不過食落去就比較多油。 最底層嘅就有3款唔同嘅香草蕃茄包(煙三文魚、蜜桃鴨胸、巴馬火腿),味道唔錯而且塊包幾鬆軟,意外地好食。而原本伴雪糕食嘅比利時窩夫就唔知點解放左係呢層,雖然無咗雪糕,但估唔到就咁食窩夫都好夠味,而且烘焗得軟硬度適中,第一次食到咁好食嘅窩夫。 Tea Set仲包2杯餐飲,就叫咗凍咖啡同凍檸茶,雖然就唔會有咩特別,但高級食店質素你明嘅。 整體嚟講可以百幾蚊有得High Tea,質素絕對唔差,而且份量算係多,我同朋友無食Lunch都食飽咗,加上咁靚環境,如果再搞團購真係要再戰!