2018-07-12
識我嘅朋友都知我係京都控, 每年都會回鄉幾次,而位於宇治嘅中村藤吉本店係我必去地方,每次我都要去食個soba同抹茶甜品先甘心。今晚同屋企人食完晚飯,有人提議去中村藤吉食甜品, 老實講,佢嚟香港咁耐,我都未幫趁過,原因係唔想排隊,而且怕佢水準唔及京都店,破壞我印象,不過既然有人請,我當然唔會反對啦🤭。好在佢店嘅佈置同京都一樣, 而且所有野原料都係由京都直送,以保持原汁原味。佢嘅焙茶好好飲,好暖胃。我其實最想食佢嘅蕨餅,但可惜沽清,聽講佢經常都從缺架,所以如果專程嚟食就要有心理準備喇。我地六人各自點了幾款唔同嘅抹茶甜品,分別有白肉丸子抹茶奶甜湯(熱),生茶啫哩,同宇治金時餡蜜(抹茶):中村藤吉京都嘅味道呀... 但係香港食真係貴到加零一囉!我覺得試一次就夠,想食都係留番回鄉探親時先食啦。
佢嘅焙茶好好飲,好暖胃。