2017-06-07
病癒後要出山啦~相約朋友飯聚, 之前看過有人介紹呢度本人覺得裝潢甚特別, 近門口的幾張大檯, 改用若隱若現的設計來代替密室式房間中菜館配上時尚感裝潢, 一d都唔老土好彩今晚人數剛好,可以預留一檯, yeah~單看餐館名字, 以為只是提供中菜而已一坐低, 侍應便送上功夫茶及前菜, oh原來是吃潮州菜呢前菜 - 咸酸菜, 果仁仲有我最鐘意嘅潮洲辣椒油, 勁香有辣味, 但又不麻潮州菜又點少得來個滷水鵝肉拼盤唔知點解一向鐘意食配菜(墊底的豆腐片及花生)多過主角(鵝片)當然有好多人都相反, 今次我全部都有食過豆腐片好滑, 花生夠淋, 鵝片入味肉質嫩重點菜式果然做得其實我唔係潮州人, 唔理係唔係潮州菜, 好吃就會放落肚鮑汁扣鳳爪喂, 又係我鐘意既配角炆花生出現啦, 超正而鳳爪都炆到好淋, 連伯伯婆婆都容易食到夠淋夠入味, 好似一"lun" 骨肉便分離 雜菌炒牛仔粒有鮮花同紅蘿蔔做伴碟主菜牛仔粒加入色彩鮮艷的甜椒, 又有乾蒜片, 賣相好靚, 真的做到色香味俱全!唔係潮州人既我, 當然對潮州菜見識少 檸檬燉鴨湯, 在坐幾位朋友都未試過侍應幫我地分好, 還即場介紹, 湯料則另上 第一次飲潮式湯, 真有點
相約朋友飯聚, 之前看過有人介紹呢度
中菜館配上時尚感裝潢, 一d都唔老土
好彩今晚人數剛好,可以預留一檯, yeah~
單看餐館名字, 以為只是提供中菜而已
一坐低, 侍應便送上功夫茶及前菜, oh原來是吃潮州菜呢
仲有我最鐘意嘅潮洲辣椒油, 勁香有辣味, 但又不麻
當然有好多人都相反, 今次我全部都有食過
豆腐片好滑, 花生夠淋, 鵝片入味肉質嫩
重點菜式果然做得
鮑汁扣鳳爪
喂, 又係我鐘意既配角炆花生出現啦, 超正
夠淋夠入味, 好似一"lun" 骨肉便分離
有鮮花同紅蘿蔔做伴碟
檸檬燉鴨湯, 在坐幾位朋友都未試過
侍應幫我地分好, 還即場介紹, 湯料則另上
湯料有鴨有雞肉, 不過想不到是加入咸檸檬
呷一口, 有濃濃的檸檬味道, 酸酸咸咸的, 但又帶肉味, 估唔到都幾襯喎
平時只飲過咸檸七, 估唔到原來咸檸檬都可以煲湯架喎
呢個湯係推介, 下次黎一定要點!
脆盞菠蘿咕嚕肉, 又係好靚
而家食飯都好少見有"雀巢"了
呢幾道菜既配菜都唔可以錯過
試過好多時, 都係炸粉多過肉, 比佢呃哂
呢度真係真材實料呢~
每次食飯, 我一定要點個菜 花甲煮水瓜
用湯浸的水瓜, 吸收哂湯的鮮味免去炒的油膩感
花甲大隻且無沙
杏汁蛋白芋泥,
芋泥, 杏汁蛋白2樣分開食, 其實係唔錯
不過夾埋一齊食, 芋泥就會搶過杏汁的味道, 而芋泥就像平日吃的芋茸飽入面的餡般, 是有點甜
如果唔係十分愛芋泥, 甜品Menu中還有杏汁蛋白茶的
杏汁唔會過甜, 蛋白都很滑
甜品總為這晚作完美句尾....未住
又忘記自己在吃潮州菜呢?!
因為飯前飯後, 都會奉上功夫茶呢, 這才為完美!!!
Other Info. :
服務唔錯, 侍應細心招待, 有問必答