2024-08-19
心血來潮想食韓國菜,去咗尖沙咀韓國街覓食。路過一間韓國小店,主打韓國粥同餃子,同平日見開嘅韓國菜式略為不同,就一於入去試試。粥嘅款式有好多,而且款式配搭都比較特別,簡直令人選擇困難!我同朋友最後嚮茫茫粥海之中點咗兩款粥share,分別係釜山鮮鮑魚粥同泡菜章魚粥。首先上菜嘅係釜山鮮鮑魚粥。店員一放低,就已經聞到陣陣嘅香氣。鮑魚粥裡面一塊塊真材實料嘅鮑魚片, 食落清甜。再加上有紫菜同麻油,提升左粥的香味。除此之外,粥裡面仲有翠肉瓜、甘荀等蔬菜粒,令粥的營養更加均衡。粥裡嘅飯粒粒粒分明,質感較杰身同綿滑,有點似意大利飯。泡菜章魚粥我都係第一次試。泡菜章魚粥顧名思義加咗泡菜同章魚,章魚的鮮味與泡菜的香辣互相融合,完成獨特的美味。另外叫咗個蒸韓牛餃子。平日食中式餃子或者日式餃子比較多,韓式餃子真係未試過。這道蒸韓牛餃子一共5件,餃子size都比想像中大。先嚐一口,真的有驚喜!餃子皮做得好薄,牛肉餡充滿了整個餃子皮內的空間,咬落很彈牙,牛肉餡除了混合咗少量蔥外,絕大部份都是牛肉,令到餃子的牛肉味非常突出,我和朋友都非常喜愛這道菜!這次試食韓國粥有驚喜!粥和餃子嘅質素都很高!其實有好幾款粥都想試,可
這次試食韓國粥有驚喜!粥和餃子嘅質素都很高!其實有好幾款粥都想試,可惜戰鬥力不足,唯有留待下次啦!