2017-05-24
當年我和老婆在第一次拍拖就係銅鑼灣食西餐. 不經不覺咁又過一年. 其實佢想食Eddy Chu 既餐廳好耐. 我一直拖到今日周年紀念先黎, 可以話係一個小SUPRISE.西餐大排檔走的係平民價錢, 但食物媲美高級西餐廳. 地址為於不顯眼的渣甸街小巷. 我們一到門口就覺得很有懷舊的味道. 店內裝修簡單但不乏情調高雅. 接過餐牌. 很難相信自己的眼晴.前菜沙盤意粉飯類等大部份都$100以下, 主菜則是$100-300不等. 如果想叫SET MENU, 都是$400以下. 最貴連酒的精選二人套餐才$888. 但由於今日特別日子, 我地都分散別叫左自己想食的. 老婆愛食沙律, 叫左個燒吞拿魚沙律配千島汁. 用料很好, 菜很嫩, 波羅都係新鮮的, 非常清新開胃. 吞拿魚燒到成粒牛柳咁. 唔講既真係以為食緊肉, 好神奇. 問過店員, 原來除左千島汁, 黑醋汁, 仲有個自己溝既WASABI 蛋黃醬. 再加上一粒粒白色既乳酸珠. 原來一個沙律已經藏住幾種豐富既味道. 冬陰公蝦多士是我點的. 大蝦結實厚肉. 多士外脆內軟. 面包糠炸出來的口感非常突出, 整體而言就係熱, 脆, 彈. 點上冬蔭公味的
接過餐牌. 很難相信自己的眼晴.
點上冬蔭公味的沙律醬. 有風味之餘又冇咁漏.
米酒煮青口用既係小青口, 肉質嫩滑又JUICY.
他的湯汁是米酒及青口煮出來的精華, 連汁食味道非常濃郁, 青口鮮味被提昇不少.
但不點湯汁, 吃他的原汁原味, 亦十分清甜. 可謂各有千秋.
主菜的燒西班牙黑毛豬肉眼蓋不是全熟, 肉還帶點粉色. 咬下去軟嫩多汁, 帶點橡果香. 油脂味在口中持續徘徊, 每一口都令人很滿足.
旁邊的伴碟配菜亦不容忽視, 翠玉瓜處理得很好, 完全地把水份鎖住, 紫薯泥粒粒有咬口, 亦不會太甜. 我地都將伴碟都食個清光.
最後不得不提, 員工服務都非常好. 經常添水及換碟. 上菜時又會貼心提示小心碟熱.
食物同服務都做到一絲不苟, 咁高質素既[大排檔], 為我地既紀念日劃上完美句号.