2019-05-08 81 views
今日同朋友温完書,就去咗西營盤附近覓食,磅太太一直都聽人講過,所以就趁住就腳,去試一試!其實佢個位置係位於上環同西營盤交界,都唔算難揾。餐廳外面完全唔似一間餐廳,真係以為佢係配匙鋪頭😂但呢間野睇落好懷舊,但實際佢食嘅野係fusion。入到去就好似中西合璧嘅感覺,有bar檯:可以同朋友小酌兩杯,但又適合朋友聚會。幅牆設計好有心,用好上海風嘅鏡配搭筷子去砌成!佢地選用嘅餐具同杯都好特別,有好似外賣用嘅木筷子,而我揀嘅cocktail 都用好似人地舊時娘娘用嘅杯😂杯cocktail 叫做Bridge of Love ($140),味道較為強烈,如果鍾意fruity啲嘅就唔啱啦!Sticky Coffee Pork Belly Skewers ($38)浸過咖啡酒,所以一擺上黎已經有好香咖啡味,但食落就唔覺。佢地揀嘅肉都肥瘦適中,食落一啲都唔肥,而且上面有puffed rice襯托,口感好正!Crispy Unagi ($48)極力推薦,必食!個人印象最深刻嘅一道菜,聽負責人講,佢地用嘅係日本鰻魚,上面配有鹹蛋黃魚皮同紫菜,豐富個口感。我覺得個鹹蛋黃魚皮真係畫龍點睛,同鰻魚個味道好夾,而且帶有

幅牆設計好有心,用好上海風嘅鏡配搭筷子去砌成!

Crispy Unagi ($48)
極力推薦,必食!
個人印象最深刻嘅一道菜,聽負責人講,佢地用嘅係日本鰻魚,上面配有鹹蛋黃魚皮同紫菜,豐富個口感。我覺得個鹹蛋黃魚皮真係畫龍點睛,同鰻魚個味道好夾,而且帶有少少辣,好好食!

Soy Marinated Shrimp ($98)
用天使蝦整,浸咗係豉油、昆布等醬料等佢入味,隻蝦好新鮮,即使浸落豉油都唔覺鹹!

Ma-la Fried Wings ($88)
推薦之二
即使人生食過不同種類嘅炸雞翼,佢依然令我好surprised!負責人話佢地用牛奶代替麵粉炸,個外皮好鬆脆,但內裡係爆juicy,啲肉質仲keep到好嫩滑,而且又辣辣地,好正!

Eggplant Ravioli ($68)
呢個ravioli好特別,入面係stuffed咗茄子同goat cheese,我朋友平時唔食茄子都試咗,以前去啲食italian food嘅地方會覺得ravioli好漏,但佢入面係茄子,感覺上fresh啲😂

King Prawn “Hoi Mei” Sticky Rice ($228)
係好傳統嘅糯米飯,但上面鋪咗蝦,加咗傳統嘅材料,例如蝦米等,亦有素翅去增加個口感層次。我覺得佢保留咗好傳統糯米飯嘅精粹,但都好有創意!

Smoked Pigeon ($168)
好中式菜feel,食嘅時候可以點少少smoked salt,陣smoky味都好出,幾有特色!

呢間餐廳你會見到好多傳統中國菜嘅影子,但佢加咗好多自己餐廳嘅特色同創意,而且都好有心思去設計個餐單
餐廳manager都好樂意同你去介紹菜式嘅做法同特別之處,好有心機!當晚有一半以上都係外國人幫襯,感覺上可以推廣一啲華人社會嘅特色之餘,亦可以比我地去見到中國菜可以點crossover 其他國家嘅野!
  • Crispy  Unagi
  • Ma-la  Fried  Wings