2019-02-27
今晚同家姐姐夫喺中上環閒逛,咁岩行到PMQ見倒呢間餐廳裝修幾特別,又有啲肚餓,就坐低左。 餐廳既裝修比較復古,有好多陳舊既擺設,例如係菲林相機,黑膠唱片機同汽水樽等等。最中意係呢張長檯上放左一系列唔同既汽水樽,好靚啊!呢度絕對係文青既集中地,好多都係影相位。座位亦好闊落,岩哂一大班朋友聚會吹水! 餐具都好有特式,有唔同既字句。餐廳係食台灣菜,除左常見既牛肉麵、滷肉飯同蛋餅以外,仲有好多特色既台灣菜。 飲品我地要左冬瓜菜,茶內有一片檸檬,平時飲開既冬瓜茶都比較甜,呢度加左小小檸檬中和番個甜味首先我地見倒兩碟菜,絕唔係普通既蔬菜,係台灣既蔬菜,第一碟係小魚山林,其實係台灣A菜,望落有啲似油麥菜,食落都覺得同油麥菜差唔多,加左鹹魚落去炒,另多左一份鹹香味! 第二碟就係樹子山蓮,山蓮呢個菜之前喺邊爐鋪都有食過,中意佢夠爽脆,簡簡單單用蒜蓉炒已經好好味。 因為我地都唔想食粉麵類既野,所以就叫左唔同既小菜,試多啲菜式! 台式三杯雞,一黎到已經聞到好香,雞件一啲都唔鞋,醬汁仲帶有小小辣,亦非常惹味。 台式滷味拼盤, 有好多唔同材料,蘿蔔、雞翼、豬肉同豆乾等,全部都好入味又唔會過鹹。台式醉雞,醉雞切成
餐具都好有特式,有唔同既字句。
台式醉雞,醉雞切成薄薄一片,岩岩好一啖一舊,酒味好濃郁但唔會覺得太重味!
煙燻雞,好香煙燻味!可能因為係煙燻,所以雞肉依然好嫩滑,可以配埋芥末食,又係另一種口味。
老皮嫩肉,聽個名完全估唔倒係椒鹽豆腐,用左玉子豆腐所以更滑,炸粉薄薄一層咬落外脆內軟。
最後當然係必叫既蛋餅!我地揀左兩款,肉鬆起司同台式香腸,蛋餅既皮做得好好,唔會太厚帶有小許煙韌,亦好足料
食得非常滿足!以後有多個理由過黎PMQ喇!