2020-05-11
金鶴拉麵今日黎到北角食拉麵,行過見到都幾吸引。入到餐廳睇下個餐牌雖然款式唔算係好多,但係相當吸引。極濃雞白湯拉麵 $138拉麵好好食,個湯相當上比較啲,湯真係好好飲,拉麵普遍都係豬骨湯咁,雞湯真係比較少見,所以感覺上好新鮮同埋個湯真係好濃厚。再加上有炸牛蒡絲同埋雞肉豬肉溫泉蛋,不得了。北海道極濃蟹湯拉麵 $138蟹湯同樣都係比較身,呢個就冇炸牛蒡絲變左做紫菜。但係一大堆蟹肉同埋2塊豬肉相當出色,同樣個湯係好好飲。日式唐揚炸雞(3件) $38呢3件炸雞好大舊,同埋點少少鹽食,真係一個好好嘅配搭。舊炸雞係新鮮炸,入面好嫩。貓頭鷹赤米啤酒(5%) $58來自日本出產嘅手工啤酒,好特別,貓頭鷹系列酒精濃度唔算高,但係就有好幾款可以選擇下,而且餐牌上面都有介紹下唔同啤酒嘅口感同味道。呢一款就酸小小。日本馨和白啤酒(8%) $88日本馨和系列就得兩款,一款係帶有少少辣嘅紅啤酒,而我揀嘅係帶少少柚子味同麥味重啲嘅白啤酒,好好飲,如果冇揸車嘅朋友都可以去試下。總結黎講,拉麵湯底相當出色,但係相當上身啲嘅湯底會好容易出現油膩感就會好易飽,而且手工啤酒都好多選擇,我地都好中意飲手工啤酒,搵日再去試多啲款先
拉麵好好食,個湯相當上比較[傑]啲,湯真係好好飲,拉麵普遍都係豬骨湯咁,雞湯真係比較少見,所以感覺上好新鮮同埋個湯真係好濃厚。再加上有炸牛蒡絲同埋雞肉豬肉溫泉蛋,不得了。
蟹湯同樣都係比較[傑]身,呢個就冇炸牛蒡絲變左做紫菜。但係一大堆蟹肉同埋2塊豬肉相當出色,同樣個湯係好好飲。
日本馨和白啤酒(8%) $88
總結黎講,拉麵湯底相當出色,但係相當上[傑]身啲嘅湯底會好容易出現油膩感就會好易飽,而且手工啤酒都好多選擇,我地都好中意飲手工啤酒,搵日再去試多啲款先。