2016-06-08
第一次黎cwb食齋,入到去比我既感覺就系好舒適,清靜,令人放鬆身心。坐低冇耐,店員便為我們沖泡了一壺普洱茶並遞上餐牌,翻開餐牌後各式各樣的小菜,睇落個名都好有特色,好似鴻運當頭,獅子頭...由於我系晚市去既,就叫左一個素餐肉砂鍋菜頭炒飯、常樂水餃同埋辣干煸蝦仁。首先到既系依個素餐肉砂鍋菜頭炒飯,就咁睇個樣個D素餐肉同餐肉真系冇乜分別,而且炒飯亦都粒粒分明,顯然是用隔夜飯才能炒出的。入口後素餐肉亦幾可亂真,外脆內軟,而飯亦炒得很夠火喉,整體來說這個炒飯金黃香口,餐肉別具特色,食落亦都吾差,夠鑊氣,有一定既水準,值得一試。到干煸蝦仁,吾好睇佢表面咁多指天椒,其實佢並冇想像中咁辣既,廚師以腰果,青紅椒作為配菜,亦為碟小菜添上一點田園色彩,素蝦仁入口爽軟,完全有蝦仁應有既口感,整體來說蝦仁味道微辣而爽口,推介一試。最後就是該店的招牌菜之一,常樂水餃。一容有六隻的常樂水餃以花形擺放,外觀已經攞滿分,事不宜遲,入口第一啖比我既感覺系好多料同爽口,佢裏面既餡料非常充足,而且佢既菜切得夠碎,並吾會有痴牙既情況出現,佢既味道亦非常清新,吾會太油,食幾多都吾會厭,而且餡皮煙韌,入口鬆軟,推介大家一試。另外
由於我系晚市去既,就叫左一個素餐肉砂鍋菜頭炒飯、常樂水餃同埋辣干煸蝦仁。 首先到既系依個素餐肉砂鍋菜頭炒飯,就咁睇個樣個D素餐肉同餐肉真系冇乜分別,而且炒飯亦都粒粒分明,顯然是用隔夜飯才能炒出的。入口後素餐肉亦幾可亂真,外脆內軟,而飯亦炒得很夠火喉,整體來說這個炒飯金黃香口,餐肉別具特色,食落亦都吾差,夠鑊氣,有一定既水準,值得一試。 到干煸蝦仁,吾好睇佢表面咁多指天椒,其實佢並冇想像中咁辣既, 廚師以腰果,青紅椒作為配菜,亦為碟小菜添上一點田園色彩,素蝦仁入口爽軟,完全有蝦仁應有既口感,整體來說蝦仁味道微辣而爽口,推介一試。 最後就是該店的招牌菜之一,常樂水餃。一容有六隻的常樂水餃以花形擺放,外觀已經攞滿分,事不宜遲,入口第一啖比我既感覺系好多料同爽口,佢裏面既餡料非常充足,而且佢既菜切得夠碎,並吾會有痴牙既情況出現,佢既味道亦非常清新,吾會太油,食幾多都吾會厭,而且餡皮煙韌,入口鬆軟,推介大家一試。 另外一提,依間鋪既畫亦可留意一番,頗為有趣!