2024-10-17
上星期我好姊妹生日,佢提議去灣仔一間法式fine dine慶祝,上網search完先知原來呢度有好多電影電視劇會黎取景,就連之前嗰套好出名嘅新聞女皇都有喺度拍過。呢一間位於灣仔嘅Maison ES,有住精緻獨特嘅菜式,餐廳環境非常優雅,侍應非常細心,會上一道菜都好仔細咁樣介紹,畀咗我哋一次好好嘅生日飯體驗。Sea Cucumber Meat呢一道菜以桂花蚌同三文魚籽為主,食個非常新鮮,搭配豌豆和薯仔,仲加入左馬鈴薯分子泡沫和青檸泡沫,添上XO醬,帶嚟豐富層次嘅味覺享受。The Tartare鹿兒島和牛他他,特別選用肩胛裏脊,配上魚子醬和鵪鶉蛋,幾種味道口感融合得好好,最特別嘅係加左港式沙爹泡沫同亞麻籽脆片,比平時食嘅和牛他他口感更加豐富。French Yellow Chicken法式黃油雞卷,搭配炸豆腐乾和秋葵,再加上意大利麵脆皮,配以泰北咖喱醬,非常之惹味,值得一試!Pork Belly西班牙豬五花煮到外脆內軟,與紐西蘭鳌蝦的組合,加上喇叭菌和青蘋果泥,食落唔會好膩。另外芥末汁的點綴更加係令我聯想到港式燒肉,但無論係味道定係口感,都係另一個層次。另外聽餐廳講嚟緊用大眾點評,就可以用優
Sea Cucumber Meat
The Tartare
French Yellow Chicken
Pork Belly
另外聽餐廳講嚟緊用大眾點評,就可以用優惠價食到佢哋嘅dinner set,無論你係住喺附近嘅朋友,定係嚟香港旅遊而又經過灣仔嘅朋友,不妨行上去電氣街,試下呢一間充滿復古風情嘅法式餐廳啦~