2021-06-23
上環真係好多特色餐廳 今日肥Glor就嚟到位於上環站C出口附近嘅一間印度餐廳 好多人對印度餐廳都有好多誤解 以為所有嘢都好辣 但其實大部分都唔辣嘅 主要係會用好多唔同種類嘅香料去煮!老闆非常友善 會主動過嚟介紹吓Menu 問我地食得慣唔慣~餐廳環境非常寬敞舒適 好適合一大班朋友嚟聚會!*Chef’s suggestion - 2 people set $348·Soup好濃胡椒味嘅青豆湯 加埋啲cream 真係好濃味同好香豆味 所以最後都係忍唔住飲哂👏🏻·Potato cakes口感非常豐富 有唔同大小嘅薯仔粒同埋洋蔥 酸酸辣辣加上胡椒味 夠晒惹味!餐廳有提供兩款醬料 大家都可以試下~肥Glor就覺得唔使點醬都好夠味👍🏻·Grill salmon (Norway)用鐵板上 熱辣辣 三文魚肉同皮都煎得香脆 旁邊嘅配菜同調味料有效去除魚腥味 加上檸檬汁 正呀👍🏻·Brinjai Masala印式燴茄子 好大份 超級香 撕愛一條條咁食好爽啊~用嚟撈飯一流👍🏻·Chicken Madras估唔到碟咖喱雞入面有成10舊雞 肉質鮮嫩 仲要無骨 一啲都唔辣但好惹味🙌🏻·Garlic Naan好大塊
·Soup
Soup
·Potato cakes
Potato Cakes
·Grill salmon (Norway)
Grilled Salmon (Norway)
·Brinjai Masala
Brinjai Masala
·Chicken Madras
Chicken Madras
·Garlic Naan
好大塊 蒜蓉碎鋪滿薄餅 食落厚身 香脆美味!配埋咖喱雞嘅咖喱汁簡直就係完美~
Garlic Naan
·Pullau Rice $48
幼身嘅印度米煮得乾身而不油膩 仲有陣陣薑黃香氣 好適合撈咖喱同埋茄子食!
Pullau Rice
·Lime Soda $23
Lime Soda
·Mango Lassi $27
食完啲咁惹味嘅美食 係時候要飲番啲酸酸甜甜嘅嘢中和返 有助解膩~除咗呢兩款特飲 只要你係叫set 大部份嘢飲例如咖啡、茶、汽水同啤酒都係免費㗎!
Mango Lassi
·Dessert
當日餐廳仲附送甜品 好貼心~有鮮甜雜果同香濃椰奶味 仲有西米 好有咬口 大滿足!
Dessert
#𝙛𝙚𝙞𝙜𝙡𝙤𝙧_𝙚𝙖𝙩
📍 印度皇 (上環)
上環干諾道中137-139號三台商業大廈1樓