2017-05-08 1030 views
今次五個人一齊嚟到沙田街市附近嘅盛記打邊爐,佢喺沙田其中一個屋村嘅入面,都比較難搵,原來仲要上一層樓梯先到,上到去好得意呀,好似私人地方咁,出面有個大花園,而且裝修得好得意,好多小燈飾、小擺設,有另一番格調。本身我哋都book咗位,但係由於太多人食啦,我哋五個人嚟到,都要等成半個鐘先有位入到去,睇下周圍其實個地方都幾大,我諗真係好旺場所以先冇位。坐低梗係即刻要叫個火鍋湯底啦,我哋一齊揀咗個粟米番茄火鍋滋潤一下,唔好咁熱氣,之後叫咗我哋最鍾意食嘅牛肉,仲有牛丸、響鈴、豆腐、雲吞等等嘅火鍋配料。最重要梗係佢哋既混醬啦,我咁鍾意食辣,所以要加好多辣椒落去點綴一下。終於食得啦,啲牛肉真係好好食,好有口感啊而且有厚度,唔似出面啲餐廳切到好薄,喺口入面仲可以等佢30秒咬完之後,先至溶化,超正啊。另外就係我至愛嘅雲吞都特別推介,佢包到好大隻,而且入面啲料好足,大大隻煆係入面同埋豬肉,食完好滿足呀。不過都唔平架起碼$200-300一個人啊。

不過都唔平架起碼$200-300一個人啊。