2023-08-22
上星期好友帶我去中環Uncle Miguel 飲番兩杯,第一次嘗試墨西哥風味。先點些粟米片送酒,粟米片會配上番茄醬、青莎莎醬 ,可以因應自己口味去配搭,口感香脆豐富。Miguel’s Chicken Wings,個人最鍾意食,醬汁帶點酸,勁惹味。朋友點了一杯Horchata,我點了一杯romance rose wine ,易入口也帶淡淡玫瑰香味。而我地見到餐牌上有d好特色嘅食材,就係仙人掌沙律和Taco platter,裡面都有我從未食過嘅仙人掌,我地當然要點黎試下,它的味道帶一點甘甜,都頗特別。而Taco platter一共有五件,口味各有不同,除左有頭先嘅仙人掌,重有巴哈魚、雞、牛、豬,總有一款岩你。墨西哥芝士餡餅 ,裡面有滿滿嘅拉絲芝士,愛好芝士嘅你一定鍾意。最後必點的炸油條配自家製焦糖醬,入口勁酥脆,沾一D焦糖醬,味道更Good 。