2021-09-26
1947 views
今日同我家老闆出嚟K11 Arts 搵食,其實商場食肆都唔算多,本來想試另外一間(台式)但已經full booking要walk in ,既然有另一選擇就當然食間可以book位而又有折啦我家老闆黎之前已經講有兩樣係佢必食:黃牛肝菌雞肉煎粉果3隻(老闆話這是兒時經常食到嘅點心,宜家已經買少見少,所以要食兩隻回憶下喎)+龍蝦湯伴腐皮卷之後我地再叫左一個套餐:主菜:風味碌汕頭鵝,前菜:手工蘿白糕,套餐還可以再加$100多一入主菜,因沒有主食,所以我哋就加多份老醬油炒和牛頸脊河,但原來套餐係跟一碗白飯或白粥嫁(餐牌從來沒有提過)先講點心,手工蘿白糕,佢用炸方法而唔係煎,咁可能會快啲,但食落都幾好食,可惜粉多過蘿白,一般。中西合璧嘅龍蝦湯伴腐皮卷,腐皮卷炸得好好,塊腐皮好有豆味,龍蝦🦞湯好足味,將炸得脆卜卜嘅腐皮卷浸落去一齊食又另一番味道黃牛肝菌雞肉煎粉果,餡料不是我哋平時食開嘅粉果餡,餡料比效清新,不油膩,脆脆嘅外皮浸左湯食,由第一口好脆,第二口濕濕仍脆脆,到第三口個外皮都唔會淋晒,幾好味(落單時侍應沒有問我地要多少,之後加番隻另上)主菜:風味碌汕頭鵝,上枱時見到份量都幾大碟,都擔心會唔會鵝下
主菜:風味碌汕頭鵝,上枱時見到份量都幾大碟,都擔心會唔會鵝下鋪左好多豆腐,點知食到底就只見4片薄薄嘅豆腐,絕不欺場喎!鵝嘅肉質非常好食,可惜鵝肉同豆腐都過分入味,咸左啲,咸🧂到有啲似豉油唔止滷水汁,或者這就是汕頭風味
老醬油炒和牛頸脊河,簡稱:乾炒牛河。牛頸脊真心係淋,唔會銀,唔會痴牙,但佢比我感覺就是「乾炒牛河」般普通!
最後餐跟一碗是日糖水:「番薯糖水」。佢唔係用普通黃色、紫色嘅番薯🍠,佢哋用左橙色肉這款,番薯好粉好林,糖水好夠薑味
其實佢地真係有好多特色嘅點心,主食,但由於兩人胃口有限,有機會留待下次再試。我個人覺得點心比主食出色吧!
P.S 經OpenRice 定位有折,但原來折只限於正價食物