Hiring
$75+
Hourly (Negotiable)
$75+
Hourly (Negotiable)
2023-06-28 1256 views
喺日本,居酒屋係一種生活方式,係朋友聚會、聯誼、放工放鬆宣洩嘅好去處。唔單止係為咗食物美味,更加係一種輕鬆自在嘅氛圍,令人沉醉其中。今天我要向大家介紹嘅係一間位於旺角嘅新開特色居酒屋,充滿著濃濃嘅日本風情,猶如一秒飛到日本一樣!店舖名稱「捌加廿陸」,已可以透露出老闆對日本文化嘅熱情,如果大家想知點解,一定要親身前往去叫老闆解答一下!餐廳外觀裝潢吸引,推開門嘅瞬間,見到周圍貼滿各式各樣嘅日本海報,半開放式嘅廚房,可以近距離欣賞到師傅嘅手藝,而二樓以榻榻米設計,如果係多人聚餐,或者包場活動,二樓就較為寬敞舒適又私隱度高。天婦羅專門店當然以天婦羅作為主打。肉類、海鮮、蔬菜,都可以自由配搭成為定食,好似車仔麵一樣,想食多少,自己決定!定食仲可以選擇飯、烏冬或蕎麥麵(冷熱都得)跟餐嘅麵豉湯,師傅亦花心思炮製,先將龍蝦焗香,取出精華,再以慢火煲6個鐘頭!怪唔得知,我一打開個麵豉湯湯蓋,就聞到濃郁嘅龍蝦湯味。平時唔鍾意飲麵豉湯嘅我都飲到一滴不留。餐廳希望顛覆大衆對於天婦羅嘅油膩印象,師傅會依據食材特色,去除多餘水分,再沾上厚薄度適合嘅脆漿,掌握好油炸時間,有技巧地利用餘溫去蒸熟食材,令食物保留原汁原

餐廳希望顛覆大衆對於天婦羅嘅油膩印象,師傅會依據食材特色,去除多餘水分,再沾上厚薄度適合嘅脆漿,掌握好油炸時間,有技巧地利用餘溫去蒸熟食材,令食物保留原汁原味。

多款天婦羅美食之中,我最鍾意牛肉餅、紫蘇蝦膠、鮮帶子同埋黑虎蝦。

🔸牛肉餅係師傅手打至Q彈,炸起上嚟完全唔會有粉味或太油膩嘅感覺,創新又滋味。

🔸紫蘇蝦膠係用紫蘇葉包裹蝦膠後再油炸,紫蘇葉包覆住鮮蝦,蝦肉甜美之餘亦增添獨特清香,絕佳組合。

🔸鮮帶子係大大粒嘅sashimi grade! 老闆為食客提供高質素嘅美食,真係落足本。一啖咬落去,帶子多汁又嫩滑,外脆內軟。

🔸黑虎蝦透過薄薄嘅脆漿包住,令鮮蝦保留鮮甜脆彈,食起上嚟完全唔會油膩,灑上少許岩鹽調味,更加提升鮮蝦嘅鮮味。

除咗天婦羅之外,我亦試咗餐廳嘅兩款坊間少見嘅特色小食:磯燒鮑魚同雞皮餃子。

🔹磯燒鮑魚 - 外皮酥脆,入面鮮嫩有嚼勁,濕潤又帶有一絲海洋嘅鮮味。

🔹雞皮餃子 - 炸到金黃色嘅外皮,內餡飽滿多汁,係令人忍唔住會一口接一口嘅美食。

💖值得一提嘅係老闆非常有愛心,佢為咗感謝一班為市民服務嘅醫護人員,旁邊廣華醫院嘅員工,可以有9折優惠。同時,為咗鼓勵同學們俾心機讀書,學生惠顧亦都會有9折優惠。

置身洋溢著日本風情嘅居酒屋,品嘗到廚師嘅精湛手藝,彷彿可以將所有疲勞及煩惱拋諸腦後,感受鬧市中存在嘅溫暖。
芝麻炸雞翼
雞皮餃子