2015-01-30 516 views
<沙田新店速試 - 蜂味>河畔花園自從唔再俾食店擺街後,即刻有幾間茶記執笠,一向在馬會隔離既小蜜蜂茶餐廳竟走去租多個鋪搞檔川菜串燒 – 蜂味。店子十來個座位,由於新開關係,員工都在門外拉客﹔睇睇餐牌,食物以燒物為主,亦有不少是師傅自家創作的菜色,本著不死的冒險精神我倆當然試吓。「棒打牛魔王」,即安格斯露筍卷,牛肉燒汁醃過挺冶味,露筍清新脆口是挺好的配搭。「蒜泥黃瓜拌麻辣蓮藕」,兩者都切得細細粒,少辣多麻,送酒不錯呢﹗「鮑你撈起手撕雞」加入大量大蔥絲同青椒絲,再灑上麻醬,夾埋素鮑,神奇的配合,很香口﹔「彩椒陳醋東北木耳」大碟,木耳極爽脆,微酸小辣汁亦做得很好,美味﹗以下幾味就唔多岩口味: 如「韭菜燒珍珠蠔」,蠔細無味,夾埋個韭菜成盤汁咁味道麻麻﹔「無骨雞翼」拆到不倫不類﹔「特級牛仔骨」$35得兩件,食家嫌佢醃得過濃了。其餘簡單串燒都燒得不錯,整體來說,這兒的川味涼菜小吃做得很好,我倆也極喜愛,反而要避開那些「名字比較特別」的食物,應該沒有大問題的。p.s.應是老闆兼師傅很緊張自己生意,成日在廚房伸個頭出來問我地好唔好食,仲請我地食佢話「醃咗七日七夜既話梅涼瓜」,幾特別的﹗
<沙田新店速試 - 蜂味>

蜂味

棒打牛魔王

拍黃瓜拼蓮藕

手撕雞

涼拌木耳

以下幾味就唔多岩口味:

韭菜珍珠蠔

如「韭菜燒珍珠蠔」,蠔細無味,夾埋個韭菜成盤汁咁味道麻麻﹔

無骨雞翼

「無骨雞翼」拆到不倫不類﹔

燒牛仔骨

「特級牛仔骨」$35得兩件,食家嫌佢醃得過濃了。

麻辣東風螺

雞軟骨

燒池魚乾

話梅涼瓜

2015-01-29
$130 (Dinner)
麻辣東風螺
蜂味